SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAZMENA
 
Suficit Srbije u robnoj razmeni sa Hrvatskom 74,4 miliona evra
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.02.2018. - 12:53:52
BEOGRAD - U okviru zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, biće organizovan poslovni forum privrednika dve zemlje.

Na forumu koji organizuju Privredna komora Srbije (PKS) i Hrvatska gospodarska komora učestvovaće više od 30 velikih hrvatskih i srpskih kompanija.

Kako je saopštila PKS, iz Srbije će na poslovnom forumu učestvovati vlasnici i menadžeri 17 uspešnih poslovnih sistema i pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regionu i svetu, kao što su MK Group, Moji brendovi, ComTrade, Alco Group, Industrija mesa Matijević, Nectar, Elixir, Metalac, Zlatiborac. 
Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016. godinu. 

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, što je za 17,6 odsto više u odnosu na 2016. godinu. 
Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra. 
Suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra. 

Prema podacima PKS, Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin (bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta, a najviše je uvozila nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu. 

Prema analizama PKS, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda. 

"Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama", saopštila je PKS.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.