SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PISMO
 
Sukob u Podravci: Radnička predstavnica u NO-u pisala premijeru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.07.2017. - 07:51:00
Zadnja izmjena: 11.07.2017. - 07:54:29
KOPRIVNICA - Ksenija Horvat, sindikalna liderica u Podravki i predstavnica radnika u Nadzornom odboru, uputila je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga, kako neslužbeno doznajemo, obavještava o sukobu između države i obveznih mirovinskih fondova kao najvećih dioničara.

U razgovoru za koprivnički tjednik Podravski list čelnica najjačega Podravkina sindikata potvrđuje da je pisala premijeru o aktualnoj kompanijskoj zbilji.

- Posljednjih mjeseci nisam u potpunosti zadovoljna načinom nadziranja, praćenja rada uprave, ali i načinom predlaganja kadrovskih rješenja te odnosom pojedinih članova NO-a prema kompaniji i aktualnom vodstvu. U radu NO-a na sjednicama vrlo aktivno sudjelujem, vrlo mi je važno da Podravka bude stabilna kompanija i da bude jasan smjer njezina upravljanja i razvoja. O svojim zapažanjima i svemu što mislim da nije dobro u radu NO-a govorila sam kolegama nadzornicima, otvarala rasprave i, u konačnici, ovih dana i njima poslala jedno vrlo ozbiljno i pismo bez zadrške. Smatrala sam da sam o svemu tome dužna informirati i predsjednika Vlade jer je Podravka doista strateška hrvatska kompanija. U ovom trenutku, kada su takoreći na koljenima mnoge tvrtke iz prehrambenog sektora, nitko se nema pravo poigravati sudbinom Podravke donoseći ishitrene ili nedovoljno komunicirane odluke koje bi mogle imati loše posljedice za nju - ističe Ksenija Horvat.

Sukob države i mirovinaca kulminirao je zbog prijedloga fondova da u upravu Podravke uđu privatni konzultant Damir Sertić i Plivin menadžer Marko Đerek. Sertić je na koncu sam odustao od kandidature, a oko Đereka, koji je prošli tjedan trebao biti na zajedničkom ručku, odnosno upoznavanju s upravom i nadzornim odborom, izbio je novi sukob.

Radnička predstavnica u NO-u također se protivi takvim kadrovskim rješenjima.

- Mislim da je gospodin Sertić donio dobru odluku jer bi se njegovo imenovanje moglo dovesti u kontekst sukoba interesa prema Kodeksu upravljanja trgovačkim društvima koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi - upozorava čelnica Podravkina sindikata.

Za Đereka pak kaže kako on nije službeni kandidat ni za kakvu poziciju u Podravki i smatra da nije bilo razloga da se službeno sastaje s upravom. O tome da je osobno snažno podržala Marina Pucara za novog šefa uprave kaže kako je Pucar "profesionalno stasao kroz godine svog rada i napredovanja upravo u Podravci, poznaje sve njezine procese, mogao se uključiti u upravljanje odmah, bez perioda prilagodbe, pragmatičan je i tržišno orijentiran".

- To je meni bilo vrlo važno budući da nisam bila zadovoljna stavovima prošle uprave o tome koja su Podravkina strateška tržišta i kuda i kako bi se Podravka trebala širiti i razvijati. Nisam pogriješila: već danas se vidi odmak od dosadašnje politike upravljanja i mislim da polako sve dolazi na svoje mjesto - uvjerena je K. Horvat.

Smatra kako nove članove uprave Podravke mora predložiti Marin Pucar, a ne mirovinski fondovi, te da oni trebaju biti iz redova sadašnjeg menadžmenta Podravke.

- Dovoljno dugo smo trpjeli da se kadrovi izrasli iz Podravke omalovažavaju, a da se sve što dolazi izvan kompanije proglašava vrhunskim bez ikakve rezerve i provjere jer kako i koliko je takvo razmišljanje bilo ispravno vidjeli smo u proteklih pet godina - kritizira članica NO-a rad prethodne Mršićeve uprave.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.