SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDITI
 
Supernova će kupnju Mercatorovih centara financirati kreditima
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 19.11.2018. - 08:57:26
LJUBLJANA - Za kupovinu deset trgovačkih centara Mercatora austrijska grupa Supernova namjerava uzeti kredite slovenskih i inozemnih banaka, izvijestio je ljubljanski Dnevnik.

Supernova je prije oko mesec dana zaključila sporazum o kupovini deset centara u Sloveniji, u iznosu od 116.600.000 eura, a rok za za isplatu, prema neslužbenim informacijama, ističe krajem ove godine.

Financiranje kupovine Supernova je namjeravala izvršiti izdavanjem obveznica na Londonskoj burzi, ali su ulagači zbog visoke zaduženosti Mercatora zahtijevali više kamatne stope od ponuđenih, zbog čega je Supernova odustala i odlučila se na kredite.

Paul Merdzo, jedan od ključnih menadžera Supernove, potvrdio je za Dnevnik da će otkupnu cijenu financirati vlastitim i dužničkim izvorima. Na pitanje gdje namjeravaju angažirati zajmove, on je rekao da je polovina njih u Sloveniji a druga polovina u stranim bankama.

Dodao je da uspješno zaključenje ugovora sa Mercatorom nije dovedeno u pitanje.

Da bi do 2021. godine smanjio zaduženost za više od 300 milijuna eura, Mercator je u veljači ove godine započeo prodaju 17 maloprodajnih centara u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Za sada je jedino zaključen sporazum sa Supernovom za tržne centre u Slvoeniji.

Prema sistemu "Prodaj i najmi", Mercator namjerava da od Supernove dugoročno iznajmljuje trgovačke centre.