SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLJEDICE
 
Svađa oko unapređenja softvera ruši bitcoin
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.07.2017. - 22:16:32
LONDON - Posljednjih tjjedana bitcoin je doživio pravu eroziju vrijednosti. Njemu je vrijednost pala preko 25 posto poslije spora oko toga kako izvesti veliko unapređenje softvera.

I pored velikog pada, bitcoin vrijedi preko tri puta više nego prije godinu dana. Sada je na oko 2.300 dolara, dok je sredinom lipnja bio iznad 3.000 dolara.

Najpoznatija virtualna valuta doživjela je veliki pad koji bi mogao eskalirati u pravi krah, ali je moguće i da se ništa ne promijeni.

Budućnost bitcoina ovisi o tome mogu li se oni koji ga održavaju do kraja mjeseca dogovore o provedbi velikog uanpređenjaa softvera kako bi se povećali kapaciteti prenapregnute mreže.

Nisu, međutim, svi suglasni. Neki među bitcoin "rudarima", odnosno ljudi koje dobijaju nagrade u virtualnoj valuti za to što se njihovi kompjuteri koriste za složene matematičke operacije za potvrdu transakcija, ne podržavaju te promjene. Podjela izmedju "rudara" i onih koji koriste bitcoine, među kojima je dosta start-upova i nekoliko velikih kompanija, mogla bi dovesti do panike na tržištu bitcoina koje vrijedi oko 39 milijardi dolara.

Pristalice promjene su dale rok do 31. srpnja i zaprijetili da neće priznavati transakcije koje potvrdjuju "rudari" koji nisu prihvatili uanpređenje softvera. To bi moglo stvoriti veliku neizvjesnost u bitcoin zajednici, jer niko neće pouzdano znati da li su bitkoini koje je dao ili primio prošli kroz sistem na valjan način. Neki iz zajednice "rudara", poput kineskog diva za opremu za rudarenje Bitmain, nisu naznačili podršku novom sistemu.

Podjele bi čak mogle dovesti do dvije ili čak i više nekompatibilnih verzija bitkoina, što bi moglo dovesti do kaosa, pa možda i nestanka bitcoina koje je netko kupio.