SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GORIVO
 
Sve skuplje gorivo na srpskim pumpama
Autor/izvor: SEEbiz / Politika
Datum objave: 11.02.2018. - 21:54:50
BEOGRAD - Dizel gorivo poskupelo je na pumpama od nove godine 3,5 dinara, a benzin 1,5 dinara po litru, što je bilo i očekivano ako se zna da je cena nafte na svetskoj berzi za poslednjih pola godine skočila sa 45 na čak 70 dolara za barel. Benzin se sada toči u proseku po ceni od 145,2 a dizel za 154,2 dinara.

– Od pre nekoliko dana situacija je počela da se menja pa cena barela nafte pada. U subotu je koštala oko 65 dolara, pa ako se ovaj trend nastavi i narednih dana, realno je očekivati da će gorivo pojeftiniti kod nas – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ono što bi izuzetno moglo da dovede do novog poskupljenja goriva je povećanje akciza, budući da se ona svake godine u ovo vreme usklađuje s rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

- Akciza bi mogla da bude veća za oko 3%. Ukoliko bi, dakle, vlada donela odluku o povećanju akcize na derivate, oni bi poskupeli oko dva dinara sa PDV-om. Naravno, to ne znači da gorivo mora zbog toga da poskupi i na pumpama. Ne mora. Prošle godine je akciza povećana, ali gorivo zbog toga na pumpama nije poskupelo – naglašava Mićović.

Pre nove godine gorivo je poskupelo i u BiH i sada se prodaje iznad jednog evra, što dugo nije bio slučaj. Preračunato, benzin košta 125,6 dinara, a dizel 123,2 dinara zbog povećanih državnih zahvatanja. Gorivo je od pre neki dan skuplje i u Crnoj Gori zbog povećanja PDV-a – sa 19 na 21%.

- Međutim, čak i sa ovim povećanjima, cene u komšiluku su niže od srpskih. Razlog je što su naša zahvatanja i dalje mnogo viša od ostalih. Teško je pretpostaviti dalje kretanje cena sirove nafte. Kako sada stvari stoje procene su da bi u ovoj godini, u koju smo ušli sa cenom od 66 dolara, prosečna godišnja cena barela nafte tipa brent (koja se prerađuje kod nas) mogla biti između 52 i 57 dolara – predviđa Mićović.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.