SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEŠKI
 
Švedski investicijski fond sprema se financirati inovativne kompanije fokusirane na bolje društvo
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.12.2019. - 18:13:25
STOCKHOLM - Investicijski ogranak švedske zaklade Norrsken prikupio je 61 milijun eura, od zacrtanih 100, za novi investicijski fond čija bi zadaća bila povezivanje ekološki i društveno korisnih poslovnih projekata s financijskom koristi za ulagače.

Iz zaklade Norrsken u ponedjeljak je objavljeno da su među glavnim investitorima obitelj Persson, utemeljitelji lanca trgovina odjećom H&M, te osnivači švedskih tehnoloških kompanija poput Klarne, Kinga i Mojanga, kao i švedski državni fond Saminvest.

Zakladu Norrsken osnovao je 2016. utemeljitelj Klarne Niklas Adalberth da pomogne poduzetnicima u nastojanjima da "riješe najveće svjetske probleme", podsjeća Reuters.

"Fond će investirati u brzorastuće startup-ove u povojima koji koriste svoje poslovne modele za rješavanje najvećih izazova u svijetu, kao što su siromaštvo, zdravlje, diskriminacija, integracija, bacanje hrane, mentalno zdravlje i klimatske promjene", stoji u priopćenju zaklade.

Investicije usmjerene na poboljšanje stanja u društvu i u okolišu dosada su bile isključivo u domeni zaklada i razvojnih banaka a u posljednje vrijeme interes su počele pokazivati i investicijske tvrtke.

"Nekoć su ulagači vjerovali da je ostvarivanje prinosa na tržištu nespojivo s izgradnjom boljeg svijeta. U krivu su! Danas startup-ovi s misijom imaju stvarnu konkurentsku prednost", priopćila je zaklada.

"Oni misijom mogu privući najbolje radnike, posebno s obzirom na promjenu potrošačkih trendova u smjeru održivijih proizvoda", dodaju.

Neprofitna organizacija Global Impact Investing Network procjenjuje vrijednost globalnog tržišta investicija "s misijom" na oko 502 milijarde dolara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.