SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Švicarska ekonomija ubrzala u trećem kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2017. - 13:42:29
ZUERICH - Aktivnosti u švicarskom gospodarstvu u trećem su kvartalu značajno ubrzale na godišnjoj razini zahvaljujući jačanju izvoza i aktivnosti u prerađivačkoj industriji, pokazali su u četvrtak podaci švicarske vlade.

U trećem je kvartalu 2017. godine švicarsko gospodarstvo poraslo za 1,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Time je rast na godišnjoj razini osjetno ubrzao, budući da je u drugom tromjesečju iznosio revidiranih 0,5 posto. Prva procjena pokazivala je rast od 0,3 posto, najslabiji u proteklih gotovo osam godina.

I na kvartalnoj je razini izvozom pokretano gospodarstvo ubrzalo. U trećem je kvartalu poraslo 0,6 posto, nasuprot revidiranom 0,4-postotnom rastu u prethodnom tromjesečju, pri čemu je rast aktivnosti zabilježen u svim sektorima, objavilo je ministarstvo gospodarstva. Prva procjena za drugi kvartal pokazivala je rast od 0,3 posto.

Švicarska vlada u rujnu je snizila procjene rasta u 2017. godini, na 0,9 posto, dok je za iduću predvidjela ubrzanje na dva posto, podsjeća Reuters.

"Ulaganja igraju sve važniju ulogu. To je dobra vijest, jer može dovesti do oporavka koji će ubrzati bez vanjskog inputa", napisali su u bilješci ekonomisti VP Banka.

"Današnji podaci o stopama rasta svojevrstan su predbožićni poklon Švicarskoj središnjoj banci (SNB). Franak više nije uteg švicarskom gospodarstvu", dodali su u bilješci.

Gospodarstvo malene alpske zemlje postupno se oporavlja nakon SNB-ova poteza od prije gotovo tri godine, kada su odustali od obrane tečaja od 1,20 franka za euro, zbog čega je franak skočio prema euru i šokirao sudionike na financijskim tržištima. Eurozona je najveće izvozno odredište za švicarske proizvode, podsjeća Reuters.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.