SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTEGRACIJE
 
Švicarska se pridružila inicijativi Pojas i put
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.04.2019. - 17:51:00
Zadnja izmjena: 29.04.2019. - 17:56:31
PEKING - Švicarski predsjednik Ueli Maurer i njegov kineski kolega Xi Jingping potpisali su u ponedjeljak u Pekingu memorandum kojim se Švicarska službeno pridružila kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI).

U proteklih šest godina, Pojas i put je povezao euroazijski kontinent, prešao preko Afrike i stigao do Latinske Amerike, a pod načelima uzajamnih dogovora, izgradnje i dijeljenja pridružile su mu se zemlje duž rute. To je omogućilo da se inicijativa Pojas i put iz ideje pretvori u akciju i iz vizije u stvarnost. Trenutno je 126 zemalja i 29 međunarodnih organizacija s Kinom potpisalo dokumente o suradnji na Pojasu i putu. 

Od 2019. je Pojas i put sve popularniji među zapadnim zemljama. Italija je nedavno postala prva zemlja članica G7 koja se pridružila inicijativi “Pojas i put”, a Luksemburg je s Kinom potpisao Memorandum o razumijevanju o suradnji Pojas i put.

Što se tiče suradnje na tržištima trećih strana, Kina je potpisala dokumente o suradnji s Japanom, Francuskom, Kanadom, Singapurom, Španjolskom, Nizozemskom, Belgijom, Australijom i drugim zemljama.

Zanimljivo, Švicarska je zasad jedina europska država koja ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini s Kinom. Nije zanemariva niti činjenica da je Švicarska bila jedna od prvih zapadnih država koja je priznala nezavisnost Narodne republike Kine 1950. godine.