SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
Švicarska se žalila WTO-u zbog američkih carina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.07.2018. - 13:31:15

ŽENEVA - Švicarska je predala žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog američkih carina na čeliku i aluminij i osma je članica te organizacije koja je to učinila, objavljeno je u utorak.

"Sa stajališta Švicarske, dodatne carine, koje su prema SAD-u uvedene radi zaštite nacionalne sigurnosti, nisu opravdane", objavilo je u priopćenju švicarsko ministarstvo gospodarstva.

Švicarska je prošle godine prema priopćenju ministarstva izvezla u SAD čelične proizvode ukupne vrijednosti oko 80 milijuna švicarskih franaka (80,5 milijuna dolara).

Vlada je već u ožujku intervenirala kod američkih vlasti i podnijela službeni zahtjev za izuzećem od carina ali Washington dosada nije odgovorio na taj zahtjev, napominju u ministarstvu.

Kako bi zaštitio ekonomske interese Švicarske, ministar gospodarstva Johann Schneider-Ammann zato je odlučio podnijeti žalbu WTO-u.

Prema propisima Svjetske trgovinske organizacije, Sjedinjene Države imaju rok od 60 dana da riješe spor sporazumnim putem. Nakon toga Švicarska bi mogla podići spor na višu razinu i zatražiti od WTO-a da osnuje vijeće sudaca koje će presuditi u tom sporu.