SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Švicarski ABB preuzeo Shanghai Chargedot New Energy Technology Co.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.10.2019. - 15:06:00
ŽENEVA - Švicarski industrijski konglomerat ABB izvijestio je u ponedjeljak da je kupio većinski udio u Shanghai Chargedot New Energy Technology Co. Ltd-u, kineskom proizvođaču stanica za punjenje električnih automobila.
ABB je postao vlasnik 67 posto udjela u kineskoj kompaniji koja proizvodi stanice i softverske platforme, a zapošljava 185 radnika.
Vrijednost akvizicije nije navedena a uključuje i opciju povećanja vlasničkog udjela.
Švicarska kompanija želi tim potezom pojačati prisutnost na kineskom tržištu električnih automobila koje bilježi snažan rast. Dodatni je motiv jačanje veza s proizvođačima električnih kamiona i automobila.
Kina ima najviše električnih automobila u svijetu, dva milijuna, ističu u ABB-u, dodajući da sklonost kineskih potrošača prijelazu na ekološki prihvatljivija vozila podupiru vladin program poticaja i zabrinutost zbog zagađenog zraka.
U prvoj polovini ove godine prodaja električnih automobila u azijskom divu porasla je 52 posto, prema podacima Centra za upravljanje automobilskim sektorom. Glavni su tržišni akteri domaći proizvođači Chery Automotive, Geely i BYD.
ABB u Kini već surađuje s domaćim proizvođačem automobila BYD-om i s njemačkim Daimlerom. Kineski Chargedot pak surađuje s domaćim SAIC-om.
"Chargedot je bio među prvim tehnološkim kompanijama u Kini koje su se fokusirale na rješenja za automobile s pogonom na nove izvore energije. Zahvaljujući udruživanju snaga s ABB-om bit ćemo dobro pozicionirani za sljedeći veliki iskorak", poručio je u priopćenju izvršni direktor Chargedota Mao Chunhua.
ABB je instalirao mreže za punjenje električnih automobila u Singapuru i širom Nizozemske, podsjeća Reuters.