SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BOLJE PROGNOZE
 
Svjetska banka poboljšala prognoze: Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini 2,8%
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 17.01.2019. - 19:22:43
PODGORICA - Svjetska banka (SB) je u najnovijim globalnim prognozama povećala procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu 0,3 procentna poena, na 2,8 odsto.

SB je u junu prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 2,5 odsto.

SB je u najnovijem januarskom izvještaju, u koji je agencija Mina-business imala uvid, povisila prognozu rasta za prošlu godinu na 3,8 odsto, sa ranije prognoziranih 2,8 odsto.

Iz te međunarodne finansijske institucije su saopštili da bi rast ekonomije u 2020. godini trebalo da iznosi 2,5 odsto, što je 0,4 procentna boda više u odnosu na junsku prognozu. SB je prognozirala rast crnogorske ekonomije u 2021. godini od 2,5 odsto.

SB je, u dokumentu pod nazivom Globalne ekonomske perspektive, povodom usporavanja rasta globalne ekonomije kao razloge za to navela povišene trgovinske tenzije i posrtanje međunarodne trgovine.

Izveštaj SB dolazi u trenutku dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina u trgovinskom sporu koji već mesecima potresa finansijska tržišta širom svijeta.

Privredni rast SAD će, prema procjeni SB, vjerovatno usporiti na 2,5 odsto ove godine sa prošlogodišnjih 2,9 odsto, dok će ekonomija Kine porasti po stopi od 6,2 odsto u ovoj godini u poređenju sa 6,5 odsto iz prošle.

Očekuje se da će BDP tržišta u usponu ove godine porasti na 4,2 odsto, dok će razvijene ekonomije porasti po stopi od dva odsto.