SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi pali, u fokusu porezna reforma u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.11.2017. - 09:16:31
LONDON – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je ulagače zabrinula mogućnost odgode porezne reforme u SAD-u za godinu dana.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, na 23.422 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 2.582 bod, a toliko je izgubio i Nasdaq indeks, skliznuvši na 6.750 boda.

Pad tih indeksa, nakon osam tjedana uzastopnog rasta, ponajviše je posljedica neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u jer postoje dva prijedloga republikanaca koji se razlikuju u nekim ključnim točkama.

Prošloga su tjedna, naime, republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj prijedlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu, predstavljenom prije dva tjedna.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male poduzetnike primjenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi prijedlozi iz Senata dodatno su zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, s obzirom da republikanci iz Zastupničkog doma predlažu smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

"Od izbora je prošla godina dana, a tržište je snažno poraslo na temelju nade da će Trump ispuniti obećanja. Premda se na reformi radi, malo je dosad postignuto. Ako se ne postigne napredak u pregovorima, tržište kapitala vjerojatno će zastati, a možda će uslijediti i korekcija cijena, ako se ne postigne značajniji napredak", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Među najvećim je gubitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer su se pod pritiskom našle dionice Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea, Facebooka...

Tehnološki je sektor najveći dobitnik ove godine, s rastom od 37 posto, pa su se ulagači zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme odlučili povući dio zarade s tržišta, objašnjavaju analitičari.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 posto, na 7.432 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,6 posto, na 13.127 bodova, a pariški CAC 2,5 posto, na 5.380 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 22.681 bod.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.