SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.11.2017. - 08:58:11

LONDON - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, drugi tjedan zaredom, što je posljedica zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,3 posto, na 23.358 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 2.578 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,5 posto, na 6.782 boda.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa drugi tjedan zaredom posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi porezne reforme.

Polovicom tjedna tržište je znatno poraslo jer je Zastupnički dom Kongresa prihvatio prijedlog paketa poreznih zakona koji su sastavili republikanci u tom domu.

No, sada je potez na Senatu, u kojemu republikanci imaju manju većinu i koji bi trebao glasati o vlastitom prijedlogu poreznih promjena, a koji se u nekim ključnim točkama razlikuje od prijedloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smjeli izgubiti više od dva glasa, a već je do sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj prijedlog.

Prema anketi Reutersa u kojoj je sudjelovalo 60 ekonomista, njih dvije trećine kazalo je da ne vjeruje da će vlada predsjednika Donalda Trumpa uspjeti u ovoj godini donijeti tu reformu.

A tržište kapitala snažno je raslo od pobjede Donalda Trumpa na lanjskim predsjedničkim izborima, među ostalim, i zbog njegovog obećanja da će drastično smanjiti poreze, što bi potaknulo potrošnju, a time i rast gospodarstva.

Stoga se ulagači sada plaše korekcije cijena dionica ako ta reforma podbaci u odnosu na očekivanja.

"Mislim da postoji strah da prijedlog poreznih promjena neće uspjeti dobiti podršku. Tjedan je počeo s velikim optimizmom u vezi porezne reforme, a završava sa zabrinutošću", kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 15 posto, što se, osim nadi u poreznu reformu, zahvaljuje stabilnom rastu gospodarstva i zarada kompanija.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata je pri kraju, a kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile su prosječni rast dobiti u trećem tromjesečju za 8,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je sporiji rast zarada nego u prethodna dva kvartala, kada su porasle po dvoznamenkastim stopama, ali veći nego što su analitičari očekivali.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, na 7.380 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1 posto, na 12.993 boda, a pariški CAC 1,1 posto, na 5.319 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,3 posto, na 22.396 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.