SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.11.2017. - 08:58:11

LONDON - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, drugi tjedan zaredom, što je posljedica zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,3 posto, na 23.358 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 2.578 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,5 posto, na 6.782 boda.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa drugi tjedan zaredom posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi porezne reforme.

Polovicom tjedna tržište je znatno poraslo jer je Zastupnički dom Kongresa prihvatio prijedlog paketa poreznih zakona koji su sastavili republikanci u tom domu.

No, sada je potez na Senatu, u kojemu republikanci imaju manju većinu i koji bi trebao glasati o vlastitom prijedlogu poreznih promjena, a koji se u nekim ključnim točkama razlikuje od prijedloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smjeli izgubiti više od dva glasa, a već je do sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj prijedlog.

Prema anketi Reutersa u kojoj je sudjelovalo 60 ekonomista, njih dvije trećine kazalo je da ne vjeruje da će vlada predsjednika Donalda Trumpa uspjeti u ovoj godini donijeti tu reformu.

A tržište kapitala snažno je raslo od pobjede Donalda Trumpa na lanjskim predsjedničkim izborima, među ostalim, i zbog njegovog obećanja da će drastično smanjiti poreze, što bi potaknulo potrošnju, a time i rast gospodarstva.

Stoga se ulagači sada plaše korekcije cijena dionica ako ta reforma podbaci u odnosu na očekivanja.

"Mislim da postoji strah da prijedlog poreznih promjena neće uspjeti dobiti podršku. Tjedan je počeo s velikim optimizmom u vezi porezne reforme, a završava sa zabrinutošću", kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 15 posto, što se, osim nadi u poreznu reformu, zahvaljuje stabilnom rastu gospodarstva i zarada kompanija.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata je pri kraju, a kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile su prosječni rast dobiti u trećem tromjesečju za 8,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je sporiji rast zarada nego u prethodna dva kvartala, kada su porasle po dvoznamenkastim stopama, ali veći nego što su analitičari očekivali.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, na 7.380 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1 posto, na 12.993 boda, a pariški CAC 1,1 posto, na 5.319 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,3 posto, na 22.396 bodova.