SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi porasli drugi tjedan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.06.2019. - 09:20:24
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što se zahvaljuje dogovoru između SAD-a i Meksika o imigrantima i očekivanjima da će američka središnja banka uskoro smanjiti kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,4 posto, na 26.089 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 posto, na 2886 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 7796 bodova.

Na samom početku prošloga tjedna cijene su dionica snažno porasle jer je ulagače ohrabrio dogovor između SAD-a i Meksika, prema kojemu će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz središnje Amerike u SAD, dok je Washington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika, koje su trebale stupiti na snagu u ponedjeljak.

Ulagači su se plašili otvaranja još jednog trgovinskog sukoba u vrijeme kada napetosti između SAD-a i Kine povećavaju rizik od usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

"Ulagači su odahnuli jer nema novih carina na uvoz iz Meksika", kazao je tada Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Podršku tržištima pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka uskoro smanjiti kamate jer niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Ne očekuje se da će Fed već na sjednici sljedećeg tjedna smanjiti ključne kamatne stope, no ulagači se nadaju signalima da bi to mogao učiniti na sjednici u srpnju.

"Bit ćemo na iglama dok ne dobijemo neke signale od Feda. Svi se klade na to da će središnja banka smanjiti kamate, vjerojatno ne već u lipnju, ali uskoro", kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Od početka lipnja S&P 500 indeks porastao je oko 5 posto, ponajviše zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Tako je S&P 500 nadoknadio dio gubitaka iz svibnja, kada je oštro pao zbog rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

A te napetosti i dalje traju. Ulagači se nadaju pozitivnim pomacima na sastanku skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je ovih dana kako ima osjećaj da bi se dogovor mogao postići, no ponovno je zaprijetio povećanjem carina na kineski uvoz ako ne bude napretka u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na skupu G20.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 7345 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 12.096 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 5367 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,1 posto, na 21.116 bodova.