SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, Fed neće žuriti s povećanjem kamata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.07.2017. - 08:19:44
LONDON – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se zahvaljuje očekivanjima da američka središnja banka neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,1 posto, na 21.637 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 2.459 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 6.312 bodova.

Najvažniji američki burzovni indeksi u petak su dosegnuli rekordne razine jer su slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji smanjili izglede za daljnjim povećanjem kamatnih stopa u SAD-u ove godine.

Najnoviji makroekonomski podaci pokazali su da su potrošačke cijene u SAD-u u lipnju ostale nepromijenjene, dok je promet u maloprodaji smanjen već drugi mjesec zaredom.

"Ti podaci ukazuju da će se nastaviti prilično popustljiva monetarna politika, koja očito već godinama dobro služi tržištu", kaže Lee Feridge, analitičar u tvrtki State Street Global Markets.

Izgledi da u prosincu Fed još jednom podigne kamatne stope smanjeni su nakon objave najnovijih pokazatelja na 48 posto, s 55 posto koliko su iznosili dan prije.

Ranije ovoga tjedna tržište je poraslo nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da bi podizanje kamatnih stopa moglo biti postupno zbog tvrdokorno niske inflacije.

U fokusu investitora bila su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju biti 8,1 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 7.378 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2 posto, na 12.631 bod, a pariški CAC 1,7 posto, na 5.235 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1 posto, na 20.118 bodova.