SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, na Wall Streetu novi rekordi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.10.2017. - 08:17:40
LONDON – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordu razinu jer se ulagači nadaju poreznom rasterećenju u SAD-u.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,3 posto, na 22.405 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na 2.519 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 6.495 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju nadi ulagača da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poreznu reformu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je predložio najveću poreznu reformu u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i 'businessu' te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

Unatoč tome, predložena porezna reforma, koju je Trump najavio još u izbornoj kampanji prošle godine i koja je od tada podržavala rast cijena dionica, ohrabrila je ulagače.

"Po prvi put od kada je Trump ušao u Bijelu kuću, čini se da se povećavaju šanse za uvođenje značajnije porezne reforme", kaže Thomas Martin, portfelj menadžer u tvrtki GLOBALT Investments.

U Kongresu se očekuje velika borba oko Trumpova prijedloga, no ako uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću.

Među najvećim dobitnicima bio je prošloga tjedna financijski sektor jer ulagači očekuju da će američka središnja banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Predsjednica Feda Janet Yellen kazala je da Fed treba nastaviti s postupnim povećanjem kamata, premda je inflacija ispod ciljane razine od 2 posto.

Stoga trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije mjesec dana te šanse iznosile oko 40 posto.

Premda bi to bilo već treće povećanje kamata Feda od početka godine, ulagači nisu previše zabrinuti jer se procjenjuje da je gospodarstvo dovoljno snažno da to izdrži.

Na to ukazuje i niz podataka o stabilnom rastu američkog gospodarstva.

Financijski sektor bio je u fokusu i zbog toga što je Donald Trump razgovarao s nekoliko kandidata za predsjednika Feda. Trump je u petak kazao da je imao četiri sastanka na tu temu i da će odluku donijeti za dva do tri tjedna.

Bez obzira na to, očekivanja na tržištu da će Fed još jednom do kraja ove godine povećati ključne kamatne stope ostala su nepromijenjena.

"U kamatne stope i cijene dionica uračunato je da će se sadašnji režim Feda nastaviti. Svako odstupanje s tog puta ili naznaka da Janet Yellen neće biti ponovno imenovana za čelnicu Feda moglo bi navesti tržište da ponovno razmotri valuacije cijena", kaže Shehriyar Antia iz Macro Insight Group.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, na 7.372 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,9 posto, na 12.828 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 5.329 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 20.356 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.