SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, poslovni rezultati kompanija solidni
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.10.2019. - 18:27:31
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine te boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 26.958 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 3.022 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 8.243 boda.

U petak je u jednom trenutku S&P 500 indeks dosegnuo i 3.027 bodova, probivši se iznad rekordne razine od 3.025 bodova, dosegnute prije tri mjeseca, no do kraja trgovanja skliznuo je ispod te razine.

Ulagače je oraspoložila poruka iz ureda američkog trgovinskog predstavnika da su SAD i Kina blizu završetku prve faze trgovinskog dogovora i da će se pregovori nastaviti. Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je, pak, da Kina jako želi dogovor. Kazao je i da se nada da će taj dogovor on i kineski predsjednik Xi Jinping potpisati idućega mjeseca na sastanku u Čileu.

„Pozitivne vijesti o trgovinskim pregovorima podržale su tržište, no ni prije te vijesti nije bilo loše, s obzirom na poslovna izvješća kompanija", kaže Andrew Simmon, portfelj menadžer u tvrtki Morgan Stanley Investment Management.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 80 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

Pozitivno je na tržišta utjecao i razvoj situacije u vezi brexita jer će, po svemu sudeći, Britanija izbjeći izlazak iz Europske unije bez dogovora. Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je po prvi put odustao od svog obećanja o napuštanju EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma te se založio za parlamentarne izbore 12. prosinca.
Europska unija, pak, još nije donijela odluku o tome do kojeg bi roka odgodila izlazak Britanije. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,4 posto, na 7.324 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,1 posto, na 12.894 boda, a pariški CAC 1,5 posto, na 5.722 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, na 22.799 bodova.