SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi porasli treći tjedan zaredom nakon Fedovih poruka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.06.2019. - 08:45:37
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da bi uskoro mogla smanjiti kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 2,4 posto, na 26.719 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,2 posto, na 2.950 bodova, a Nasdaq indeks 3 posto, na 8.031 bod.

U četvrtak je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer je američka središnja banka signalizirala da bi uskoro mogla smanjiti ključne kamatne stope.

Kao što se očekivalo, u srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili kamatne stope nepromijenjene, ali su iz priopćenja izostavili poruku koju su mjesecima ponavljali da će biti 'strpljivi' po pitanju prilagodbe kamata.

Umjesto toga, poručili su da će 'djelovati prikladno' kako bi održali rast gospodarstva, a signalizirali su i da bi do kraja ove godine mogli smanjiti kamate i za 0,50 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, ulagači vjeruju da bi Fed mogao smanjiti kamate već u srpnju.

"Fedu je uvijek teško nositi se s velikim očekivanjima na tržištima. Premda je letvica postavljena visoko, čelnici Feda sada su očistili put za smanjenje kamata, ali si ostavili i dosta prostora za izlaz", kaže Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

Podršku tržištu pruža i nedavna izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

"Ulagači se fokusiraju na to što će se idućega tjedna događati na sastanku G20 između predsjednika Trumpa i Xi-a. Svaka naznaka napretka u razgovorima bila bi pozitivna za Wall Street", kaže Kurt Brunner, portfelj menadžer u tvrtki Swarthmore Group.

Tržište je u svibnju bilo pod pritiskom jer su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva.

Zbog toga je u svibnju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 posto.

No, zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva Fed uskoro smanjiti kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko 7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, na 7.407 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2 posto, na 12.339 bodova, a pariški CAC 3 posto, na 5.528 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,7 posto, na 21.258 bodova.