SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Indeksi rastu zbog optimizma oko poslovnih rezultata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.07.2018. - 09:18:33
LONDON - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, unatoč trgovinskim napetostima između SAD-a i Kine, jer su ulagači optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 25.019 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 2.801 bod, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 7.825 bodova.
S&P 500 indeks dosegnuo je najvišu razinu od 1. veljače, što se ponajviše zahvaljuje optimizmu ulagača na početku sezone objava poslovnih rezultata kompanija u drugom tromjesečju.
Doduše, ta sezona nije baš najbolje počela jer su dvije od tri velike američke banke - Wells Fargo, JPMorgan Chase i Citogroup – izvijestile o slabijim rezultatima nego što se očekivalo.

"Unatoč razočaranju rezultatima banaka, koje i dalje zaostaju za rastom drugih sektora, ulagači su optimistični u vezi sezone objava poslovnih rezultata", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Dodaje da će poslovni rezultati idućih tjedana imati najveći utjecaj na tržište.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zahvaljujući stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u.
Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

Zahvaljujući tom optimizmu, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan, premda je Washington polovicom tjedna objavio da kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.
Tako vlada predsjednik Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su 6. srpnja uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama.
Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

U četvrtak je američki ministar financija Steven Mnuchin kazao da bi SAD i Kina mogle ponovno otvoriti pregovore, ali samo ako je Peking spreman uložiti ozbiljne napore u provođenje strukturnih promjena.

"Na tržištu je postignut konsenzus da će se pregovori nastaviti i da će SAD i Kina postići nekakav dogovor", kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, na 7.661 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 12.540 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 5.429 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 3,7 posto, na 22.597 boda, što je njegov prvi rast nakon tri tjedna pada.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.