SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.01.2018. - 11:07:01
LONDON – Na Wall Streetu su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, cijene dionica dosegnule rekordne razine, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima tvrtki, no na europskim se burzama trgovalo opreznije zbog jačanja eura.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2,1 posto, na 26.616 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,2 posto, na 2.872 boda, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 7.505 bodova.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija. Od 133 tvrtke iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 79,7 posto prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 posto prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 posto.

Zbog toga ulagače nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u posljednjem lanjskom tromjesečju 2,6 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na 3,2 posto u prethodnom kvartalu i manje od 3 posto koliko su očekivali analitičari.

Premda je rast BDP-a usporen, "podaci pokazuju da proizvodnja i potrošnja istodobno znatno rastu, a jača i globalno gospodarstvo. To je dobar put za daljnji rast BDP-a, što će pružiti podlogu za rast zarada kompanija", kaže Brent Schutte, strateg u tvrtki Northwestern Mutual Wealth Management.

Takva očekivanja podržavaju Wall Street, kao i slabost dolara, čija se vrijednost prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta kreće na najnižim razinama u tri godine.

To je podržalo dionice američkih multinacionalnih kompanija. Niži tečaj dolara, naime, ide u prilog američkim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inozemnom tržištu postaju cjenovno konkurentniji.

No, europskim izvoznicima ne ide u prilog jačanje eura, čiji je tečaj prema dolaru dosegnuo najviše razine u tri godine, više od 1,24 dolara.

Zbog toga se na europskim burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 7.665 bodova, a frankfurtski DAX 0,7 posto, na 13.340 bodova. No, pariški CAC ojačao je 0,1 posto, na 5.529 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 23.631 bod, skliznuvši s najviše razine u 26 godina, što je posljedica jačanja jena, što ne ide u prilog izvozno usmjerenom japanskom gospodarstvu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.