SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Oprez zbog povećanja kamata Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.06.2017. - 09:02:27
LONDON – Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog pritiska na tehnološki sektor i povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,5 posto, na 21.384 boda, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, na 2.433 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,9 posto, na 6.151 bod.

Pad Nasdaq indeksa ponajviše je posljedica nastavka pritiska na dionice u tehnološkom sektoru, koji traje već dva tjedna.

Tehnološki je sektor najveći dobitnik od početka ove godine i dao je najveći doprinos rastu S&P 500 indeksa u tom razdoblju za 8,7 posto.

No, u posljednja dva tjedna taj je sektor pod pritiskomm, pa su cijene dionica Applea, Alphabeta, krovne kompanije Googlea, Facebooka i drugih velikih kompanija pale.

Analitičari još nisu sigurni radi li se o uobičajenoj korekciji cijena dionica nakon snažnog rasta ili o rotaciji iz tehnološkog u druge sektore.

"Čini se da neka velike imena koja su ove godine predvodila rastom na tržištu gube na zamahu. Istodobno gospodarski pokazatelji nisu dovoljno dobri da bi ulagači kupovali dionice u drugim sektorima", kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital Associates.

A da se rast američkog gospodarstva usporava pokazali su, među ostalim, slabiji nego što se očekivalo podaci o inflaciji i prometu u trgovini na malo.

To otvara pitanje je li najveće svjetsko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo još jedno povećanje kamata u ovoj godini, nakon što je američka središnja banka povećala ključne kamate po drugi put od početka godine.

Naime, kao što se očekivalo, Fed je u srijedu povećao kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,0 do 1,25 posto i signalizirao da bi do kraja godine mogao još jednom povećati cijenu novca.

Uz to, Fed je signalizirao i da bi uskoro mogao početi smanjivati bilance koje su povećane posljednjih godina jer je središnja banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Pitanje je, kažu analitičari, kako će zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo.

"Monetarna politika se zaoštrava. Promjene u fiskalnoj politici se odgađaju, a inflacija se, čini se, ne kreće onako kako bi tržišta i Fed to željeli", kaže John Augustine, direktor u Huntington National Bank.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,9 posto, na 7.463 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,5 posto, na 12.752 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 5.263 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,4 posto, na 19.943 boda.