SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog rasta prinosa na obveznice
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.02.2018. - 08:18:12
LONDON - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da će američki Fed ubrzati tempo povećanja kamata, a druge najveće središnje banke u svijetu početi stezati monetarnu politiku zbog čega rastu prinosi na obveznice.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 4,1 posto, na 25.520 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,8 posto, na 2.762 boda, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 7.240 bodova.

Najveći tjedni gubitak tih indeksa od početka 2016. godine posljedica je zabrinutosti ulagača zbog rasta prinosa na obveznice.

U petak je prinos na 10-godišnje američke državne obveznice skočio na 2,8450 posto, najvišu razinu od početka 2014. godine, jer se procjenjuje da bi kamate u SAD-u mogle porasti brže nego što se dosad očekivalo.

Skok prinosa, a pad cijena dionica uslijedio je nakon što je objavljeno da je u siječnju u SAD-u otvoreno 200.000 novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo, što pokazuje da se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Pritom su plaće zabilježile najveći rast na godišnjoj razini u osam i pol godina.

A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

"Izvješće s tržišta rada je prilično snažno, pa podržava teze o rastu kamata i inflacije. Pritom je ulagače pokolebao snažan rast kamata jer se otvara pitanje kako će to utjecati na konkurentnost dionica u odnosu na druge investicije", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu za investitore, koji bi mogli povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je 78 posto prebacilo očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 posto prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 posto.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,9 posto, na 7.443 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,2 posto, na 12.785 bodova, a pariški CAC 3,0 posto, na 5.364 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 1,5 posto, na 23.274 boda.