SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Svjetska tržišta: U nesigurnom trgovanju Wall Street porastao, europske burze pale
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.06.2018. - 09:16:35
LONDON - Na svjetskim burzama prošlog se tjedna trgovalo nesigurno zbog političkih problema u Italiji i uvođenja carina od strane SAD-a na uvoz metala iz EU, Kanade i Meksika, pa su europske burze oslabile, dok je većina indeksa na Wall Streetu porasla.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 24.635 bodova, no S&P 500 porastao je 0,5 posto, na 2.734 boda, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 7.554 boda.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se skoku cijena dionica u petak nakon boljih nego što se očekivalo podataka o zapošljavanju u SAD-u. U svibnju je broj zaposlenih porastao za 223.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,8 posto, najnižu razinu u 18 godina.

Više nego što se očekivalo porasle su i plaće, za 0,3 posto na mjesečnoj razini, što je kod nekih ulagača izazvalo bojazan da bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini. No, većina analitičara ipak nije previše zabrinuta.

Podaci o rastu plaća pomalo su zabrinjavajući, no nedovoljno da bi preplašili ulagače, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

No, u prethodnom dijelu tjedna na Wall Streetu se trgovalo vrlo nestabilno, pa bi jedan dan cijene dionica pale, a drugi porasle.

Bila je to posljedica političke nesigurnosti u Italiji nakon što je tamošnji predsjednik prvo odbio potvrditi vladu koalicije dviju protusistemskih stranaka Lige i Pokreta 5 zvijezda. No, kasnije je ipak formirana koalicijska vlada, pa su izbjegnuti prijevremeni parlamentarni izbori.

Zahvaljujući tome, jedan razlog nesigurnosti uklonjen je s tržišta, no prisutne su i dalje trgovinske napetosti jer je Washington krajem tjedna izvijestio da je uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika.

Na europskim burzama cijene dionica prošlog tjedna su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 posto, na 7.701 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,7 posto, na 12.724 boda, a pariški CAC 1,4 posto, na 5.465 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,2 posto, na 22.171 bod.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.