SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Swiss Re: Tržišta neživotnih osiguranja ispod prosječne profitabilnosti
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 12.09.2018. - 09:29:37
ŽENEVA- Širom svijeta, najveća tržišta neživotnih osiguranja su ispod prosječne profitabilnosti, navodi se u najnovijem Sigma izvještaju Swiss Re Instituta "Profitability in non-life insurance: mind the gap", što odražava postojeći jaz između zarada u sektoru neživotnih osiguranja.

Analiza pokazuje da osiguravatelji na glavnim zapadnim tržištima i u Japanu trebaju poboljšati marže osiguranja (profitne marže kao procenat premije) za oko 5 do 9 procentnih poena ako žele da isporuče željeni prinos na kapital (ROE) od 10% u budućnosti. Trenutni ekonomski uvjeti će imati koristi u budućoj profitabilnosti kroz povećanje kamatnih stopa i povrat investicija, ali neće biti dovoljno da se taj jaz zatvori. Istovremeno, očekuje se da će tješnje tržište rada gurnuti gore plate i ciljeve inflacije. Stoga, premium stope treba povećati više od trendova potraživanja kako bi se postiglo održivo poboljšanje profitabilnosti.

Globalni sektor neživotnih osiguranja je u slaboj fazi ciklusa profitabilnosti, koji odražava mekane rizike, slabe investicije i visok nivo kapitalnih sredstava. Prema Sigma Swiss Re-u, uvjeti za osiguranje su i dalje mekani 2018. godine, posebno u komercijalnom osiguranju, ali izgleda da prolaze kroz silaznu točku. Ovo je zbog velikih gubitaka usljed uragana u 2017. godini, što je uspostavilo stanje za korekciju cijena. Stope premije komercijalnih linija počele su da rastu krajem 2017.

"Gubici uslijed katastrofa u 2017. godini izazvali su skromnu promjenu dinamike tržišta", kaže Edouard Schmid, iz Swiss Re Group.

"Međutim, ostaje da se vidi koliko će jako i održivo tržište ostati. Povećanje stope računa i komercijalnih linija poslovanja koje nisu pogođene katastrofalnim gubicima, na primjer, bile su ispod početnih očekivanja".

U personalnim linijama, nekoliko ključnih tržišta je već nekoliko godina umjereno povećavalo stopu.