SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UVJETI
 
T-Mobileu uvjetno odobrenje za preuzimanje Sprinta
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 28.07.2019. - 17:04:49
NEW YORK - Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u petak uvjete pod kojima će dopustiti spajanje američke tvrtke kćeri njemačkog T-Mobilea i jednog od najvećih pružatelja telekomunikacijskih usluga na tamošnjeg tržištu, korporacije Sprint.

Ako se žele vlasnički povezati i ujediniti poslove, T-Mobile i Sprint, prema rješenju američkog Ministarstva pravosuđa, moraju prodati dio prepaid usluga i televizijsku kompaniju Dish Network Corporation. Prema istome zahtjevu, kompanije koje se namjeravaju vlasnički povezati moraju prepustiti dio biznisa Dishu.

U preuzimanje Sprinta, čija je vrijednost procijenjena na 26,5 milijardi dolara, T-Mobile, u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma koji je kroz suvlasništvo u HT-u prisutan i na našem tržištu, krenuo je u jesen 2017., suočivši se s antimonopolskim odredbama u američkom zakonodavstvu. Naime, preuzimanjem Sprinta T-mobile je postao treći najjači teleoperater u SAD-u s 114 milijuna pretplatnika. AT&T najveći američki telekom ima 156 milijuna pretplatnika, a drugi Verizon 118 milijuna.

Dio američkih saveznih država kojih se najviše tiče sporazum T-Mobilea i Sprinta, a čije su interese u arbitriranju Ministarstva pravosuđa branili uredi državnih odvjetnika, izrazilo je sumnju u scenarij prema kojem će uvjetovana dozvola za spajanje razviti konkurenciju i sniziti cijene telefoniranja i 'surfanja' za potrošače.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a, ipak, obrazložilo je 'zeleno svjetlo' za spajanje dvaju teleoperatera uz uvjet prodaje dijela biznisa Dishu, potrebom osiguravanja konkurencije među telekomima u razvijanju napredne 5G mreže.

U proceduru izdavanja dozvole T-Mobileu i Sprintu bila su uključena državna odvjetništva Nebraske, Kansasa, Ohija, Oklahome i Južne Dakote, a Ministarstvo pravosuđa navodi kako je spomenuto rješenje donesene uz suglasnost državnih odvjetništava.

Ugledni portal Bloomberg navodi kako su se pozvanima za dopuštenje namjeravane koncentracije osjetile još neke američke savezne države.