SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LADY DIPLOMAT - SIMETRIJA DIPLOMACIJE
 
Ta slatka odmetnica: Njezino Veličanstvo secesija!
Autor/izvor: Zorica Živković Farina
Datum objave: 28.01.2018. - 20:41:00
Zadnja izmjena: 29.01.2018. - 07:59:55
KOLUMNA - Kao da poslovni čovjek poželi brak s umjetnicom. To su riječi kojima bih opisala secesiju. 

Spoj umjetnosti i obrta kako bi se unijela ljepota u industrijsku proizvodnju.  Sjećam se kako sam znala markirati sate slikanja s Ernstom Fuchsom kako bih u vili koju je izgradio Otto Wagner studirala i dešifrirala Ver Sacrom. Ime službenog časopisa bečke secesije u prijevodu s latinskog znači “Sveto proljeće” te istoimeni naziv stare rimske religije. 

Časopis je izlazio pet godina i sadržavao je crteže i dizajn u Jugend stilu uz literarne radove pisaca iz cijele Europe: Rainer Maria Rilke, Hugo von Hofmannsthal, Maurice Maeterlinck, Knut Hamsun, Otto Julius Bierbaum, Richard Dehmel, Ricarda Huch, Conrad Ferdinand Meyer, Josef Maria Auchentaller i Arno Holz.

Zanimljivo je gledati kako se  pravac globalno  manifestirao po različitim geografskim točkama u isto vrijeme, kako u kulturi i umjetnosti tako i u filozofiji i medicini. Je li riječ o reakciji metafizičke prirode ili su na usklađivanju radili ambasadori? Glasovi i poruke putnika u kulturnim misijama kako bi se rodio određeni pravac i postavili jedinstveni standardi oduvijek je bio fascinantan za promatranje. Njihove misije sasvim su drugačije, ali nikako manje važne od stalnih diplomatskih misija, a puno brže i efikasnije su uspostavljale nove pravce u umjetnosti, glazbi, arhitekturi te općenito kulturnim i kreativnim područjima, potpuno neovisno o zakonima i standardima. 

Secesija  je ujedno inspiracija ovogodišnjem dobrotvornom balu na diplomatskoj akademiji u Beču pod nazivom ‘’ Art of diplomacy”. Sama diplomacija je umjetnost, a ako bismo je opisali u spomenutom stilu rekli bismo da je ono što treba biti ili ne treba biti napravljeno, u obrtničkom pogledu izrečeno na lijep način, umjetnički, ukrašeno cvjetnim ornamentima i krivuljama. To je zvuk i osjet, emocija diplomatske komunikacije: govoreći ništa, a reći puno ili sve.  Kao da zaobilazimo autocestu i idemo sporednim krivuljastim putem gledajući krajolik posut zlatnim listovima do cvijeta. Istina, destinacija je uvijek ista, ali i ona će nam izgledati puno ljepše ukoliko je put bio lijep i ugodan. Samim time, cilj, u ovom slučaju cvijet, bit će ljepši jer smo  do njega putovali sigurno i ugodno. 

Znam mnoge koji su odustali od diplomacije. Kažu da im je iskustvo bilo šokantno, da im je dosadila vožnja autocestom, da je bilo neugodno i da su im agresivno trubili te ih nasilno pretjecali i izgurivali ih s ceste. Na kraju su i oni sami preuzeli te obrasce ponašanja kako bi se uklopili u okolinu i  preživjeli. Navodno su to sve pravila neke stare škole na koju se uhvatila hrđa cijenjena poput plemenitog plijesna na siru. Postali su proste šipke, miris varenja u zraku, gola industrijalizacija. Umjetničke ljepote nije bilo.

Neki kažu da se, kada su došli do cilja misije, nisu htjeli niti okrenuti za putem koji su prošli koliko je bio neugodan. Sam cilj im nije donio nikakvo veselje, čak su požalili što su se uputili do njega. Bez ugodnog putovanja  niti sam cilj ne može biti lijepa i poželjna destinacija. Svaki korak prema cilju gradi i oblikuje samu destinaciju. Tako se i sama industrijalizacija smekšala sljubljivanjem s umjetnošću i obrtom. Inspiriran prirodom, u arhitekturu, primijenjenu umjetnost, slikarstvo i kiparstvo pravac je unio elegantnu profinjenost zakrivljenih i ornamentalnost plošnih linija. No, secesija je prije svega donijela odvajanje jednog pravca umjetnika te uspostavu i kretanje drugim.

Zbog nje su se krajem 18. stoljeća napuštala  konzervativna, često službena  akademska  umjetnička  društva.U svom izvoru korijen latinske riječi secession znaci razdruživanje. U medijima se termin koristi kako bi se  opisalo otcjepljenje neke organizacije, društvene grupe ili političkog entiteta od većeg, odnosno matičnog entiteta.  Posljednje primjere secesije mozemo promatrati na slučajevima Katalonije ili pak Velike Britanije.  Povijesno gledano, secesija je obilježila povlačenje jedanaest južnih država američke unije 1860. godine, što je dovelo do izbijanja građanskog rata.

Secesija se trenutno odvija i u fiskalizaciji pojavom bitcoina upakirana u poprilično progresivne stavove kako će tek njihovim dolaskom vaš novac biti zaista vaš bez posrednika. No, ono o čemu većina glasnih zagovornika ne razmišlja jest upravo to da će stotine tisuća radnika dolaskom bitcoina ostati bez posla te kako će virtualni sustav kada bude uspostavljen također uzimati svoj danak. Zakoni i stavovi su promjenjivi. Što više perspektiva zauzmete, to su manje šanse da imate čvrst stav o nečemu. No, promjene uvijek dolaze postepeno i to otcjepljivanjem. Stari pravac održava postojeću strukturu dok odmetnuti stvara novu. Secesija. Uspravite leđa i zaplesite valcer.