SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NBS
 
Tabaković: Bankarski sistem Srbije stabilan
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 17.11.2014. - 21:01:58
BEOGRAD - Bankarski sistem Srbije je visoko likvidan i stabilan i nema nikakvih razloga za brigu, izjavila je večeras guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Tabakovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da se svakoga dana u svetu može čitati o mnogobrojnim aferama i zloupotrebama, a to u Srbiji ne može da se pripiše ni ponašanju banaka, ni regulatora, odnosno Narodnoj banci Srbije.

"Ali zato imamo ozbiljan problem nedovoljno dobre regulative u smislu osnivanja preduzeća od strane onih koji su, kao već povezana lica, imala prevarne radnje i oštetila banke među kojima i one koje su zatvorene u prošloj godini i gde smo se suočili s odlaganim problemima i guranjem problema pod tepih, koji su prilično koštali državu", rekla je Tabakovićeva.

"Ako dozvolite da se ekonomski zločin isplati, da se krivci nekažnjeno šetaju i osnivaju nove firme i budu poželjni zajmoprimaoci u novim bankama, onda od tog posla nema ništa", poručila je guvernerka.

Ona je dodala da je to privedeno kraju zatvaranjem "Univerzal banke" i da očekuje da taj slučaj dobije svoj epilog na sudu.

Kada je u pitanju slučaj "Srpske banke", guvernerka je rekla da je država vrlo ozbiljno, kao vlasnik, pristupila restrukturiranju i da ni na koji način to neće ugroziti stabilnost finansijskog sistema.

Povodom razgovora s MMF-om, Tabakovićeva je rekla da je velika razlika što se sada otvoreno razgovara o svim problemima.

"Oni poštuju odluke koje vlada i Narodna banka donose, zajedno sa Agencijom za osiguranje depozita, na očuvanju stabilnosti finansijskog sistema", rekla je Tabakovićeva i dodala da misli da neće biti prepreka da se ovog puta postigne dogovor oko angažmana iz predostrožnosti.

"Verujem da će angažman iz predostrožnosti, koji će najviše da pomogne a najmanje da košta, biti uskoro postignut", ocenila je ona.

Komentarišući pad vrednosti dinara u odnosu na evro, Tabakovićeva je navela je da je od početka godine dinar oslabio 4,5 odsto, što je više nego za polovinu manje nego što je evro oslabio u odnosu na dolar.

"Svi smo izloženi turbulencijama iz domaće ekonomije i iz međunarodnog okruženja", objasnila je guvernerka, navodeći da "Narodna banka nije utešitelj i da može aktivno da utiče merama kako bi ublažila slabljenje dinara", kako bi građani mogli da otplaćuju kredite, a država da održi poziciju poželjnog saradnika.

Tabakovićeva je kazala da za slabljenje dinara ima mnogo realnih razloga, a jedan od njih je i iznošenje dobiti iz Srbije, što stvara pritisak na međubankarskom deviznom tržištu, ali je napomenula da to nije loše, jer se na taj način obezbeđuje zaposlenje za mnoge.

Guvernerka je rekla da je sada ostvarena najniža inflacija u istoriji, što mnogo znači i za stabilne uslove poslovanja i poručila je da je to najbolji poziv investitorima da dođu u Srbiju.

Ona je podsetila da Srbija mora da uvozi energente, naročito zbog poplava, i istakla nedostatak izvozno orijentisane industrije koja bi nam donela "zdrave devize".

Tabakovićeva je rekla da Narodna banka meri uspeh obezbeđivanjem stabilnosti cena, a ne finansijskim rezultatom i objasnila da NBS raspolaže rezervama od 127 milijardi dinara i da će prethodni obračunski gubitak NBS pokriti iz svoje dobiti