SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPREZNO
 
Tabaković: NBS će pažljivo trošiti devizne rezerve
Autor/izvor: SEEbiz / Beta / B92
Datum objave: 13.02.2014. - 11:34:00
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u četvrtak da centralna banka neće dozvoliti da domaća valuta oslabi toliko da gradjani, država i privreda dodju u situaciju da ne mogu da otplaćuju svoje obaveze vezane za evro.
"Ako dođe do krupnih poremećaja u kretanju deviznog kursa, mi ćemo se ponašati u skladu s tim okolnostima i pažljivo odmeravati kako sačuvati devizne rezerve", rekla je Tabakovićeva za televiziju B92.

Ona je istakla da na vrednost kursa ne utiču prevremeni parlamentarni izbori, već podgrevanje atmosfere nesigurnosti, pored spoljnih uticaja na koje NBS ne može da utiče.

Komentarišući oduzimanje dozvole za rad Univerzal banci, guvernerka je rekla da bi joj bilo drago da je ta banka uspela da izbegne stečaj, kao što se i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić raduje uspehu Delta holdinga, u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Dodala je da će nadležni organi dobiti od NBS svu neophodnu dokumentaciju o poslovanju Univerzal banke. "NBS je u tom slučaju pravovremeno reagovala i uradila svoj deo posla, ali ako drugi to ne urade propustićemo da se kao društvo obračunamo sa onima koji su imali koristi od toga što su odobravali kredite i uzimali sumnjive hipoteke", kazala je Tabakovićeva.

Stečaj Univerzal banke i još tri državne banke koštao je državu, po njenim rečima, 865 miliona evra.