SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEGA DEAL
 
Takeda za 62 milijarde dolara kupuje irsku farmaceutsku tvrtku Shire
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.05.2018. - 16:33:29
TOKIO - Japanski farmaceutski div Takeda Pharmaceutical u utorak je izvijestio o postignutom dogovoru o kupnji irskog proizvođača lijekova Shire za približno 46 milijardi funti (62 milijarde američkih dolara).

Riječ je o najvećoj inozemnoj akviziciji u japanskoj korporativnoj povijesti.

Takeda je poboljšao ponudu na 49,01 funtu po dionici u novcu i dionicama, u odnosu na 47 funti ponuđenih 25. travnja. Kompanije su bile produljile rok za pregovore do danas.

Pristup lijekovima za rijetke bolesti

Akvizicija irske kompanije sa sjedištem u Dublinu omogućit će Takedi pristup lijekovima za rijetke bolesti. Uz to, Shire je uvelike prisutan na američkom tržištu, što bi se njegovu novom japanskom partneru moglo pokazati korisnim.

Dovršetak transakcije kompanije očekuju u prvoj polovini 2019. godine.

"Shireov visoko komplementaran portfelj postojećih proizvoda i onih u procesu razvoja, kao i iskusni zaposlenici, ubrzat će naše preoblikovanje u snažniju Takedu", kazao je u priopćenju predsjednik japanske kompanije Christophe Weber.

"Čvrsto vjerujemo da ova kombinacija prepoznaje snažan potencijal rasta naših vodećih proizvoda i naše inovativne planirane projekte", kazala je predsjednica irskog proizvođača Susan Kilsby.

Poput mnogih japanskih kompanija, i Takeda širi poslovanje u inozemstvu zbog sve manjeg domaćeg tržišta. Lani su tako za 5,2 milijarde dolara kupili Ariad Pharmaceuticals, proizvođača onkoloških lijekova sa sjedištem u SAD-u, podsjeća Dpa.