SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOBIRANJE
 
Talijani lobiraju protiv drugog kolosijeka pruge Divača-Koper
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 23.11.2018. - 11:46:00
Zadnja izmjena: 23.11.2018. - 16:06:27
LJUBLJANA - Talijansko lobiranje izgleda da je dovelo do toga da Europska investicijska banka (EIB) sada ima ozbiljne dvojbe oko projekta drugog kolosijeka pruge divača-Koper.

Tako je financijska konstrukcija za ovaj golemi slovenski infrastrukturni projekt ponovno pod znakom pitanja, piše Siol.net

Nakon što su Mađari najavili odustajanje od tog  projekta, sad se čini da bi isito mogao učiniti i EIB. To je ozbiljan udarac projektu jer, prema planovima Ministarstva infrastrukture koje vodi Alenka Bratušek, EIB je u projektu trebao sudjelovati sa zajmom u visini od 250 milijuna eura. Drugim riječima, još uvijek je upitno oko 450 milijuna eura koje Slovenija treba za realizaciju ovoga projekta, dakle gotovo polovina vrijednosti investicije.

Kako smo prije nekoliko dana pisali, mađarski premijer Viktor Orban najavio je mađarsko odustajanje od projekta. 

Mađari su otpočeli pregovore s Trstom. S tršćanskom lukom okušat će se dogovoriti o pristupu infrastrukturi i investicijskim prlikama za mađarske kompanije, rekao je Orban.

Tršćanska luka inače djeluje po modelu da njome upravlja lučka uprava, a lučku infrastrukturu dugoročnim koncesijama daje u najam logističkim kompanijama. 

Očito ćemo na djelu imati tri kombinacije koje će srednju Europu vezati s jadranskim lukama. Jeda je spomenuta pruga Divača-Koper koja vodi u Luku Koper, drugi je mađarska najavljena kombinacija s Trstom, a treći je nizinska pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.