SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
POVJERENJE
 
Talijanska vlada dobila povjerenje Senata
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.11.2018. - 15:24:42
RIM - Talijanska koalicijska vlada dobila je povjerenje gornjeg doma Senata u vezi sa spornim prijedlogom sigurnosnog zakona u jeku sve većih napetosti između vladajućih stranaka oko niza pitanja.

Prijedlogom zakona, za koji se zauzima zamjenik premijera Matteo Salvini, čelnik desničarske Lige, postrožuju se imigracijski propisi, ograničava pravo na azil i jačaju antiteroristička i antimafijaška pravila.

Nekoliko članova koalicijskog saveznika Lige, protuestablišmentskog Pokreta 5 zvijezda, odbilo je podržati mjeru. Unatoč tome, vlada je pobijedila u glasanju sa 163 prema 59, uz 19 suzdržanih.

Da su izgubili, bili bi prisiljeni na ostavku, a odluka o pozivu na glasanje signalizira previranja unutar koalicije, koja je na vlast došla u lipnju i uzdrmala financijska tržišta svojim gospodarskim politikama.

Premda je prijedlog sigurnosnog zakona uzrokovao neke unutarnje nelagode, postoji veća nesloga unutar vlade u pogledu napora Pokreta 5 zvijezda da se olabave rokovi nametnuti za kazneni progon brojnih kaznenih djela, uključujući korupciju.

Liga tvrdi da ublažavanje vremenskih ograničenja, poznatih kao zastara, znači da se optuženici mogu suočiti s neprihvatljivo dugim suđenjima.

Pet zvijezda tvrdi da, kako sada stvari stoje, previše slučajeva biva izbrisano bez presude što produljuje suđenja jer su optuženici motivirani odugovlačiti proces kako bi postigli zastaru.

Talijanski list u srijedu izvješćuje o sve većim napetostima unutar obje koalicijske stranke, no Salvini je nastojao smiriti tenzije uoči glasanja o povjerenju.

"Vlada apsolutno nije u opasnosti. Poštovat ćemo sve na što smo se obvezali Talijanima", rekao je u izjavi.