SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZELENO SVJETLO
 
Talijanska vlada odobrila pomoć posrnuloj banci Carige
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2019. - 15:56:20
RIM - Talijanska vlada odobrila je u ponedjeljak mjere pomoći posrnulom zajmodavcu Banca Carige nakon neuspjelog pokušaja prikupljanja kapitala i odluke Europske središnje banke (ECB) o imenovanju privremenih upravitelja.

Carige je od 2014. godine prikupio 2,2 milijarde eura kapitala, nagomilavši paralelno 1,5 milijardi eura gubitaka uglavnom zbog nenaplativih kredita.

Bančini su problemi najvećim dijelom povezani s lošim upravljanjem i pretjeranom izloženošću slabom talijanskom gospodarstvu.

U prosincu su dioničari Carigea odbili prijedlog uprave o izdanju novih dionica u vrijednosti 400 milijuna eura. Izdanje je bilo ključni element plana restrukturiranja koji je odobrila Europska središnja banka, pri čemu je u proteklih pet godina uprava za tim instrumentom posegnula već tri puta.

Negativan odgovor dioničara rezultirao je ostavkama većine članova uprave.

ECB izravno nadzire poslovanje Carigea a od bančine uprave traže da dovrši plan jačanja kapitala i pronađe partnera radi spajanja poslovanja.

Prošle srijede imenovali su Fabija Innocenzija, Pietra Modiana i Raffaelea Lenera privremenim upraviteljima sa zadaćom očuvanja stabilnosti Carigea.

Iz vlade su jučer poručili da je cilj njihovih mjera pružanje podrške upraviteljima u ostvarivanju tog cilja.

Carige će dobiti „određena državna jamstva" ili „financijska sredstva" od talijanske središnje banke, navodi se u priopćenju sa sjednice vlade.

Talijanski tržišni regulator Consob obustavio je trgovanje dionicama Carigea čija je vrijednost naglo pala nakon odbijanja prijedloga uprave o prikupljanju dodatnog kapitala.

U protekla tri mjeseca njihova je cijena na milanskoj burzi pala gotovo 90 posto, navodi AFP.

U listopadu je agencija Fitch snizila bančin kreditni rejting na 'CCC%2B', uz negativne izglede, upozorivši da je bankrot „realna mogućnost".