SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VOX POPULI
 
Tamni zvijezda Angele Merkel
Autor/izvor: Volker Witting, Deutsche Welle
Datum objave: 08.02.2018. - 21:21:41
KOMENTAR - Sumrak kancelarke? Angela Merkel, koja je trenutno samo šefica tehničke vlade, gubi podršku. To pokazuju rezultati najnovijih anketa. 

Od izbora za Bundestag u rujnu 2017., zadovoljstvo njezinim političkim radom je stalno opadalo. Danas samo još 51% Nijemaca smatra da bi bilo dobro da se ona još jednom kandidira za kancelarsku funkciju. Čak 46% građana smatra da to ne bi bilo dobro ili čak da bi bilo loše.

Angela Merkel zna da bi njezin četvrti kancelarski mandat bio i posljednji. Još i prije izbora joj je dugo trebalo da se odluči na četvrtu kandidaturu. A obnovu ne traži samo oporba. Neki demokršćani traže da ona ode, i to bolje prije nego kasnije, iako kritičari to ne izgovaraju baš glasno.

Prije svega desno krilo njezine stranke ne može joj oprostiti što je konzervativni CDU povela liberalno-socijaldemokratskim putem. Službeno se, međutim, čuju samo krajnje oprezne i uvijene izjave poput one Daniela Günthera, premijera savezne pokrajine Schleswig-Holstein.

„Pri formiranju vlade, trebalo bi povesti računa i o licima koja će imati perspektivu i u vremenu nakon Angele Merkel.”

Otkako je Merkel kao kancelarka u jesen 2015. otvorila njemačke granice za izbjeglice, i društvo i demokršćani su podijeljeni. I dok su birači Zelenih hvalili kancelarku zbog te odluke, čulo se mnogo kritika iz redova samih demokršćana. I u predizbornoj kampanji je to bila važna tema.

Pad je počeo još prije izbora. Lajtmotiv predizborne kampanje Angele Merkel je glasio: „Za Njemačku u kojoj živimo rado i dobro“. I to je bilo na svim njezinim plakatima. Račun za taj bezbojni slogan je dobila 24. Rujna u obliku rezultata izbora koji je bio prava katastrofa. CDU i njezina bavarska sestrinska stranka CSU su dobile samo 33% glasova. Lošiji rezultat je Unija zabilježila samo 1949.

No, kancelarka nije htjela uvidjeti svoje greške i pokušala je najprije formirati koaliciju sa Zelenima i Liberalima, no, ti partneri nisu bili baš uvjereni u smisao tog saveza (pogotovo FDP). Nakon višetjednog pregovaranja, šef Liberala Christian Lindner je prekinuo razgovore. Bio je to poraz i za Angelu Merkel. Ona nije uspjela da tom projektu da neku ideju, neki slogan, neki moto.

Ako ne uspije i treće izdanje „velike koalicije", bit će to vjerojatno kraj kancelarke. Ona se inače vrlo jasnim riječima usprotivila ideji o manjinskoj vladi, jer je to model koji smatra lošom idejom za Njemačku. Je li ovo sumrak kancelarke? Angela Merkel je žilava i poznata je kao taktičarka koja ne voli eskalaciju, ali zna kako se izvući.

A nove se ankete može čitati i ovako: gotovo 90% birača Kršćansko-demokratske unije bi htjelo da ona bude nositeljica izborne liste – ako do izbora dođe.