SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIONICE
 
Tankerska Next Generation traži dodatnih 80 mil. kuna kapitala za kupnju novog broda
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.06.2015. - 12:52:10
ZAGREB - Samo četiri mjeseca nakon inicijalne javne ponude Zadarski brodar Tankerska Next Generation (TNG) planira novu dokapitalizaciju.

Cilj je povećati temeljni kapital za iznos do 80 milijuna, odnosno do najviše 440 milijuna kuna, izdavanjem 1,3 do 1,6 milijuna novih redovnih dionica po cijeni od 68 kuna po dionici. Novcem prikupljenim dokapitalizacijom TNG bi kupio novi tanker za prijevoz naftnih derivata.

Upis bi bio dopušten samo ulagačima koji su spremni uplatiti najmanje 100 tisuća eura, što znači da ciljaju na institucionalne investitore.

Među dioničarima TNG-a je nekoliko mirovinskih fondova.

"Razgovarali smo s ključnim dioničarima i oni su iskazali pozitivan interes", rekao je predsjednik Uprave John Karavanić, prenosi Poslovni dnevnik.

Matično društvo Tankerska plovidba, koje je i većinski vlasnik s 55 posto dionica, planira u dokapitalizaciji uplatiti 3,5 milijuna kuna, čime bi i nakon dokapitalizacije ostalo većinski dioničar. Poziv je otvoren do 3. lipnja.

Tankerska Next Generation je u veljači, putem inicijalne javne ponude dionica, prikupila je 208 milijuna kuna. Upisano je 3,2 milijuna dionica po cijeni od 65 kn po dionici, a prikupljena sredstva ulažu se u proširenje flote s dva moderna produkt tankera.

TNG je priopćio da je za drugu novogradnju, čija se primopredaja očekuje u srpnju 2015., ugovorena zaposlenost na tri godine s iznosom vozarine od 17.750 američkih dolara po danu. Unajmitelj ima pravo produžiti ugovor za još jednu godinu za oko 19.750 dolara po danu.

To če biti četvrti u floti TNG-a, a krajem 2015. očekuje se isporuka i petoga broda naziva Dalmacija. Time bi ukupna nosivost flote od pet brodova dosegnula 250.000 DWT-a (deadweight tonnage).

Predsjednik Uprave John Karavanić rekao je da bi do kraja godine u floti zadarskog brodara trebalo biti šest brodova, a prosječna starost flote trebali bi pasti ispod dvije godine.