SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLJEDICE
 
Tata Motors: Rast cijena sirovina prigušio zaradu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.08.2011. - 12:00:34
MUMBAI - Vodeći indijski proizvođač vozila Tata Motors izvijestio je u četvrtak o rastu tromjesečnih prihoda ali i o stagnaciji dobiti zbog povećanih troškova sirovina.
Automobilski gigant izvijestio je o konsolidiranoj neto dobiti od 20 milijardi rupija (444 milijuna dolara) u tri mjeseca do kraja lipnja, što je 0,6 posto više nego u godini ranije.

Prihiodi su skočili 24 posto, na 333,91 milijardu rupija, objavila je kompanija u čijem su vlasništvu britanski luksuzni brandovi Jaguar i Land Rover.

Tata Motors dio je industrijskog konglomerata Tata i proizvodi također komercijalna vozila i jeftini model automobila Nano.

U poduzeću tumače da su niže operativne margine rezultat troškovnih pritisaka, uključujući ponajprije skuplje robe.

Cijene čelika, gume i aluminija rastu pa su proizvođači vozila, među kojima i Tata Motors i Suzuki Maruti, prebacili teret poskupljenja na kupce podizanjem cijena vozila u Indiji.

Najnoviji podaci uključuju i prodaju Jaguara i Land Rovera.

Prodaja automobila u Indiji, pouzdan pokazatelj zdravlja indijskog gospdoarstva, ala je u srpnju gotovo 16 posto u odnosu na godinu prije, što je najveći pad u gotovo tri godine, budući da su veći troškovi zaduživanja odvratili kupce od auto salona, pokazali su podaci objavljeni u srijedu.

Tako je u Indiji u prošlom mjesecu prodano ukupno 133.747 vozila.