SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Tečaj dolara nakon gubitaka stabilan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.10.2019. - 19:01:44
LONDON - Dolar se u petak na međunarodnim tržištima donekle stabilizirao nakon ranijih gubitaka uslijed najnovijih slabih podataka iz američkog gospodarstva, dok investitori za nove smjernice čekaju ključno izvješće o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros se zadržao nedaleko razina s prethodnog zatvaranja, na 98,816 bodova, a što znači da je oslabio oko 0,9 posto u odnosu na najviše razine u dvije i pol godine, dosegnute ranije ovoga tjedna. Trenutno je tako na tjednom gubitku od oko 0,3 posto.

Tečaj eura, u posljednje vrijeme pogođen zabrinutostima da bi Njemačka mogla kliznuti u recesiju, jutros je ojačao blagih 0,1 posto, na 1,0970 dolara. Time se dodatno stabilizirao u odnosu na najnižu razinu u gotovo dvije i pol godine od 1,0879 dolara, na koju je nakratko skliznuo u utorak.

Dolarom se jutros trgovalo po 106,77 jena, što znači da mu je cijena skliznula oko 0,12 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.
U fokusu je bilo najnovije istraživanje američkog instituta za upravljanje nabavom (ISM) koje je pokazalo posustajanje rasta aktivnosti u ključnom sektoru usluga.

Pripadajući ISM-ov indeks u rujnu je pao na 52,6 bodova, najniže razine od kolovoza 2016. godine, te je osjetno manji u usporedbi s 56,4 boda u kolovozu i očekivanog 55,1 boda.

Nakon što je početkom tjedna slično ispitivanje ISM-a pokazalo da je pripadajući indeks o tvorničkim aktivnostima, koji svjedoči o padu aktivnosti, potonuo na najniže razine u više od 10 godina, najnoviji slabi podaci iz uslužnog sektora pojačali su bojazni investitora od recesije u najvećem gospodarstvu svijeta.

Američki sektor usluga, kojeg podupire domaća potrošnja, bio je među rijetkim svijetlim točkama u globalnom gospodarstvu budući da je sektor proizvodnje diljem svijeta pogođen produljenim američko-kineskim trgovinskim ratom.
To nije dobra vijest za ključno izvješće o zaposlenosti čija se objava očekuje tijekom dana, rekao je Daisuke Uno, glavni analitičar u Sumitomo Mitsui Banku.

Ekonomisti iz Reutersove ankete predviđaju da će u rujnu u američkom gospodarstvu biti otvoreno novih 145 tisuća radnih mjesta, odnosno nešto manje od prosječnih oko 173 tisuće u proteklih 12 mjeseci.

"Slabe brojke mogle bi potaknuti promjenu dosadašnje ocjene američke središnje banke Fed da je tamošnje tržište rada snažno, što bi mu dalo dodatni argument za ublažavanje monetarne politike", rekao je Marshall Gittler, glavni analitičar u ACLS Global.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.