SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Tečaj eura u uskom rasponu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2017. - 15:24:30
LONDON - Tečaj eura u utorak je na međunarodnim tržištima blago oslabio prema dolaru, no drži se unutar najnovijeg uskog raspona, a njegova se stabilnost zahvaljuje ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima.

Euro je u takvom ozračju jutros oslabio blagih 0,2 posto prema dolaru, na 1,1591 dolara. Raspon kretanja njegova tečaja sve se više sužava nakon što su 26. listopada iz Europske središnje banke (ECB) najavili da će od iduće godine smanjiti iznose mjesečnih kupnji obveznica.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pak uvećan na 94,913 bodova, što je nedaleko njegove najviše razine u 10 dana od 95,077 bodova, na koju se nakratko popeo u ponedjeljak.

Američka je valuta jutros ojačala više od 0,5 posto prema japanskoj, na 114,29 jena.

Novi gospodarski pokazatelji iz eurozone nadmašili su očekivanja ulagača koji su stoga bili manje skloni jačem spuštanju tečaja eura. Od najnovijih se vijesti izdvaja izvješće iz Njemačke koje je pokazalo da je tamošnja investicijska klima na rekordno visokim razinama. Najveće europsko gospodarstvo podupire snažan oporavak gospodarske aktivnosti u eurozoni u cjelini, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno izvješće.

"Dok su tržišta rizične imovine robusna, na valutnim su tržištima ulagači suzdržaniji jer je malo važnijih događanja na vidiku pa će se kretanja valutnih tečajeva, ako izostanu veća iznenađenja na planu gospodarskih pokazatelja, zadržati unutar uskog raspona", kazala je Thu Lan Nguyen, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Dolaru solidnu podršku pružaju uoči vikenda objavljeni snažni podaci iz sektora usluga i oni o tvorničkim aktivnostima, koji su poduprli očekivanja da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope u prosincu i nastaviti dalje zaoštravati monetarnu politiku u 2018. godini.