SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Tehnika: Ne možemo se javiti na strane natječaje jer nemamo dovoljno radnika
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 01.12.2017. - 09:11:04
ZAGREB - Ingra i Tehnika nastavljaju raditi na projektu gradnje bolnice u Alžiru. 

Naime, iz tih su građevinskih tvrtki izvijestili da je alžirski investitor odobrio dodatak ugovoru za realizaciju gradnje medicinskog objekta u Alžiru u znosu od 10,1 milijuna eura bruto, čime je Ingri i njezinu partneru i suizvođaču Tehnici omogućen nastavak gradnje objekta još 14 mjeseci, u skladu s ugovorom o suradnji tih dviju tvrtki iz 2014. godine. O kakvim se točno radovima radi, iz Ingre nismo uspjeli doznati, a u Tehnici nam samo odgovaraju da se "vrijednost ugovora odnosi na dodatne radove usuglašene između naručitelja i izvođača".

Inače, medicinski objekt ima 22.500 četvornih metara, a u njemu su smještene dnevna bolnica sa suvremeno opremljenim dijagnostičkim odjelima svih medicinskih struka i ordinacije primarne zdravstvene zaštite.

- Završetak cjelokupne investicije od 66,1 milijun eura očekuje se početkom 2019. godine - kažu u Tehnici, koja trenutačno ne sudjeluje na novim natječajima u Alžiru, osim u okviru gradnje navedenog objekta.

Uz Alžir, prisutni su na dugogodišnjem tržištu Bosne i Hercegovine, a posljednje dvije godine izvode radove i u Švedskoj, gdje trenutačno prisutni na četiri gradilišta s tendencijom povećanja opsega posla, kako u izvođenju tako i u projektiranju.

- U inozemstvu su velike mogućnosti izvođenja radova. Pozvani smo na sudjelovanje u natječajima, ali ne možemo ih prihvatiti zbog ključnog i ograničavajućeg faktora, a to je nedostatak radne snage - priznaju u Tehnici te dodaju da je kriza završila, što pokazuje povećan broj izdanih građevinskih dozvola i veći obujam građevinskih radova, pa je tako i Tehnika zaposlila sve svoje kapacitete.

I ova im je godina bila gotovo identična kao prošla, uz opće probleme kao što su likvidnost, naplata izvedenih radova i nelojalna konkurencija. No, nadaju se da bi sljedeća mogla biti bolja.

- Pojavio se i problem nedovoljnog praćenja nas građevinara od bankarskih institucija, vjerojatno uzrokovan krizom Agrokora. No, veseli nas rast gospodarstva i rast BDP-a jer je građevinarstvo svojevrsni barometar općeg stanja i to će se pozitivno odraziti i na naše poslovanje - smatraju u toj tvrtki.