SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROAMING
 
Tele2: Pozitivni učinci ukidanja roaminga, velik pritisak na mrežni sustav
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.01.2018. - 15:43:00
ZAGREB - Ukidanje roaminga između država EU-a donijelo je pozitivne učinke, ali i velik dodatni pritisak na mrežni sustav, čiji kapacitet ubrzo neće biti dovoljan, rekao je u petak predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić na susretu s novinarima.

Prošlu je godinu ocijenio vrlo uspješnom za Tele2, no nije govorio o brojkama.

"Uveli smo nove trendove, a istaknuo bih proizvode kao što su neograničeni internet, svjetski trend koji je Tele2 donio na ovdašnje tržište i to među prvima u Europi", rekao je uz ostalo Pavlinić. 

Smatra da je stanje u Hrvatskoj u tradicionalnom fiksnom segmentu slabije nego u mobilnom dijelu. U prvom slučaju, naime, postoji premali broj kućanstava koja imaju dobru uslugu za dobru cijenu, dok je u mobilnom dijelu po pitanju kvalitete Hrvatska možda i u europskom vrhu, dok su cijene istovremeno na prihvatljivoj razini, rekao je. 
Razlog je, kaže, što na mobilnom tržištu postoji snažna tržišna utakmica, a u fiksnom segmentu toga nema.

Od pravnog i regulatornog okvira očekuje da počne stimulirati konkurentnost i upozorava da neki propisi u zadnjih 20-ak godina nisu išli u tom smjeru.  

"Što se tiče 2018. fokus nam je da i dalje gradimo proizvode i usluge koje primarno imaju za cilj povećanje zadovoljstva naših korisnika, odnosno daljnje razvijanje dobre vrijednosti za novac", kazao je.

Što se tiče ukidanja roaminga među državama članicama EU-a, ocijenio je da je to za većinu hrvatskih operatera, pa i Tele2, imalo pozitivne učinke, ali istovremeno pojačalo pritisak na njihove mreže.

Usprkos tome što većina turista koji su ljetos došli u Hrvatsku (zakon je prihvaćen sredinom lipnja) još nije znala da se internet dodatno ne naplaćuje, internetski promet je bio oko šest puta veći nego godinu prije, što zbog gostiju, a što zbog sve bolje 4G mreže i više 4G korisnika, rekao je Pavlinić. 
Najavio je investicije u jačanje mreže i zatražio stimulativni pravni okvir. 
Kada ljudi idu na more, nakon vode najbitniji im je internet, a to bi državi trebalo biti važno, rekao je Pavlinić.