SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Telenor Srbija kupuje KBC banku
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 26.04.2013. - 11:52:47
BEOGRAD - Telekomunikacioma kompanija Telenor Srbija saopštila je da ulazi u srpski finansijski sektor kupovinom 100 odsto udela u KBC banci u Srbiji.
Prema dogovoru koji je danas potpisan s belgijska KBC grupom, Telenor će kupiti KBC banku, dok će Societe Generale banka banka preuzeti 81.000 klijenata KBC banke. Vrednost transakcije nije objavljena.

"Između tri potencijalne strateške opcije, odlučili smo se za kupovinu banke, jer se to rešenje najbolje uklapa u našu strategiju i omogućava najbrži izlazak na tržište", izjavio je generalni direktor Telenora u Srbiji Uve Fredhajm.

On je kazao da će Telenor kada otvori novu banku, ponuditi korisnicima u Srbiji inovativne mobilne bankarske usluge evropskog standarda i kvaliteta, jednostavne za korišćenje i dostupne u svakom trenutku i sa svakog mesta.

Fredhajm je naveo da današnju transakciju treba da odobre Narodna banka Srbije i Komisija za zaštitu konkurencije i da očekuje da će u sledećih par meseci dobiti pozitivne odgovore. Navodi se i da će periodu realizacije transakcije KBC obezbediti potreban nivo kadrova za pružanje usluga i podrške klijentima banke.

Po zaključivanju transakcije i pošto Telenor Srbija postane novi vlasnik KBC Banke, Telenor će kreirati novi način poslovanja koji će podržati strateške ambicije u oblasti mobilnih finansijskih usluga.

"Imajući u vidu odluku KBC-a da napusti srpsko tržište, kupovinom KBC Banke obezbedićemo posao za određen broj zaposlenih", kazao je generalni direktor Telenora u Srbiji.

Fredhajm je kazao da će Telenor kada zvanično postanemo vlasnik KBC banke, sprovesti reorganizaciju kroz preraspodelu kadrova, prirodan odliv i dobrovoljni odlazak.

Telenor Srbija ušao je na srpsko tržište 2006. kupovinom kompanije Mobi63, koja se bavila mobilnom telefonijom. Ističe se da je Telenor najveći pojedinačni investitor u Srbiji, sa do sada uloženih 1,63 milijardi evra.