SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Tencent Music Entertainment: Kritični trenutak za IPO
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.11.2018. - 11:49:44
NEW YORK - Tencent Music Entertainment (TME), koji je nastao kao odgovor kineskog tehnološkog diva Tenceta na američki Spotify, suočen je s teškom odlukom kada je pravi trenutak da provede svoju dugo očekivanu inicijalnu ponudu dionica (IPO) u SAD-u, vrijednu otprilike 2 milijarde dolara.

Taj div za prijenos glazbe, koji ima više od 800 milijuna korisnika mjesečno, planirao je inicijalnu javnu ponudu na američkom tržištu u listopadu, no prošlog mjeseca IPO je odgođen na studeni u nadi da će se financijska tržišta smiriti.

Riječ je o posljednjem IPO-u na američkom tržištu do kraja godine, a trebao bi se zbiti u trenutku kada i dalje prevlada slabo raspoloženje prema tehnološkim dionicama, a tržište vrlo nervozno reagira i uoči sastanka G20 idućeg tjedna u Buenos Airesu.

Zbog toga su TME i njihovi savjetnici raspravljali o ponovnom pomicanju IPO-a, ovoga puta na početak 2019. godine, no kako prenosi Reuters, pozivajući se na dva upućena izvora, kompanija još nije donijela konačnu odluku.

„Naravno da žele obaviti taj posao u roku od godinu dana, no u međuvremenu, ne žele žuriti s listiranjem. Ono oko čega im je jako stalo je postizanje realne valuacije, a ne brz tempo izlistavanja", rekao je jedan od upućenih izvora.

Prosinac se općenito ne smatra idealnim mjesecom za velike IPO-e na burzi u New Yorku, koja tradicionalno krajem godine usporava tempo poslovanja. U proteklom desetljeću, tijekom prosinca, američka tržišta imala su svega po tri IPO-a vrijedna iznad milijardu dolara, podaci su Refinitiva.
S druge strane, hongkonška i tokijska burza imaju puno posla i krajem godine, pa se tako 19. prosinca očekuje 21 milijardu dolara vrijedan IPO japanskog SoftBanka.

Razmišljanja da se IPO TME-a prebaci na siječanj leže na očekivanjima da će veliki investitori, izmoreni ovogodišnjim velikim usponima i padovima cijena dionica, nakon završetka 2018. godine biti više prijemčljivi za nove IPO-e.

Uostalom, bankari su u ovoj godini već nadmašili svoje ciljeve u pogledu zarada na tržištima kapitala, s obzirom da je ove godine već provedeno 177 milijardi dolara IPO-a, najviše u zadnje tri godine.

TME je još u svibnju odabrao banku za provedbu IPO-a, a u to vrijeme neki izvori su sugerirali da bi Tencet tako mogao prikupiti i do 4 milijarde dolara, čime bi to postao najveći IPO neke kineske kompanije u SAD-u. U rujnu je međutim procijenjeni iznos IPO-a smanjen na oko 2 milijarde dolara.

Ukupno, kineske kompanije su ove godine prikupile 7,9 milijardi dolara putem IPO-a na američkim tržištima kapitala, što je drugi najveći iznos od 2014. kada se zbio rekordni IPO Alibabe, na kojem je prikupljeno 29 milijardi dolara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.