SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DNO
 
Teodorović: Arsenijević je metafora za dno koje je dotakla akademska zajednica Srbije
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 08.02.2018. - 13:03:25
BEOGRAD - Akademik Dušan Teodorović ocenio je da je slučaj rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića jedan u nizu slučajeva urušavanja sistema vrednosti i školskog sistema u Srbiji i naveo da je rešenje za "razbijanje" rodjačkih i prijateljskih veza na fakultetima izmena zakonskih rešenja o izboru profesora, rektora i dekana.

"Slučaj Nebojše Arsenijevića samo je metafora za dno koje je dotakla akademska zajednica Srbije", naveo je Teodorović u rubrici "Lični stav" u izdanju nedeljnika NIN od četvrtka.

On je naveo da zakonske odredbe o izboru profesora, dekana i rektora "insistiraju na lokalizmu", jer nalažu da se rektor bira iz redova nastavnika visokoškolske ustanove i da kao takve mojaju biti ukinute, a da se rektori i dekani "kao svuda u svetu biraju javnim konkursom".

"Naš zakon propisuje i zahteva lokalnog rektora, a uz njega lokalnu ekipu prijatelja, drugara iz detinjstva, poznanika sa slavskih ručkova i večera koji su jedni drugima profesori, mentori profesori referenata za unapredjenje, šefovi katedri i dekani. Državni univerziteti u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, locirani su u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu sa idejom da se na njima zapošljavaju isključivo njihovi studenti i to u velikom broju deca, kumovi i prijatelji moćnika univerziteta", rekao je on.

Teodorović je naveo da bi javni konkurs za izbor profesora, dekana i rektora, i izbor koji bi vršilo telo sastavljeno od predstavnika svih univerziteta u Srbiji, uz učešće svetskih eksperata i "naglašenu transparentnost", moglo da nagovesti postepeno "zalečenje rana srpskih državnih fakulteta i univerziteta". Mediji su proteklih dana pisali o Arsenijeviću kome je "pripisano" bahato ponašanje, mahinacije, rodjačko zapošljavanje, da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, kao i da je Agencija za borbu protiv korupcije predložila njegovo razrešenje.

Savet Univerziteta u Kragujevcu 6. februara jednoglasno je odlučio da ne razmatra preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje s javne funkcije Arsenijevića i odlučio da ne poništi ispravu njegovog sina Aleksandra o stečenom naučno-nastavnom zvanju, iako je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je njegov doktorat nezakonit.

Savet je odlučio da preporuka za razrešenje rektora neće biti razmatrana dok se ne donese Odluka o žalbi, podneta Agenciji za borbu protiv korupcije i ne dostavi Savetu kao nadležnom organu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ranije je izjavio da se sa Arsenijevićem dogovorio da rektor mora da poštuje zakon. Upitan da li to znači i da rektor treba da poštuje preporuku Agencije i podnese ostavku, Šarčević je rekao: "Po meni da. To znači da treba".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.