SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERES
 
Tesco zainteresiran za preuzimanje Konzuma
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.03.2017. - 10:21:18
ZAGREB - Ovih se dana u poplavi informacija i dezinformacija oko Agrokorovih problema na stolu opet pojavio scenarij koji je bio aktualan i prije desetak godina, ali sada u bitno promijenjenim okolnostima.

Za preuzimanje Konzuma interes pokazuje britanski Tesco. Prije deset godina, Todorić je elegantno odbio ponudu, tada je njegovo carstvo tek počelo poprimati dananje dimenzije.

Sada je situacija bitno drugačija. Potvrdu ove informacije nemoguće je dobiti, no iz kruga konzultanata s kojima je SEEbiz u kontaktu već nekoliko tjedana iscurila je ba ova opcija koja bi zapravo "jednim udarcem" prekinula sve spekulacije o budućnosti Agrokora.

Bez obzira na gubitak udjela na regionalnim tržitima, Konzum je i dalje najvrjerdniji dio Agrokora pa bi se injekcijom svježeg kapitala svakako okončala drama kojoj svjedočimo od početka godine.

Bio bi to i jasan znak da su Agrokorovi problemi takvih dimenzija da vise bilo kakvo gaenje požara nije moguće. Novi trenutak istine za Todorića dolazi sutra kad bi Moody's ponovno trebao razmotriti Agrokorov rejting. 

U svakom slučaju, globalni financijski igrači koji financiraju Todorića već godinama, sada od njega traže da smanji zaduženost. Omjer duga i novčanog tijeka, ključni pokazatelj financijskog zdravlja poduzeća, u ovoj godini iznosit će skoro 7:1. Da bi se dugoročno tvrtka održala u trgovini taj bi omjer trebao biti 4:1.  

Vjerojatno se spas zove - javna ponuda dionica, možda već i krajem ove godine i to na Londonskoj burzi. Još uvijek nije odlučeno hoće li na IPO ići cijeli koncern ili samo njegov prehrambeni sektor. Odluka će ovisiti o situaciji na tržištu i poželjnosti investitora. U oba slučaja Todorić bi se odrekao 49 posto dionica.