SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SEZONA
 
Teška turistička sezona u Crnoj Gori
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 03.08.2014. - 18:51:09
PODGORICA - Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović procjenjuje da je ova turistička sezona jedna od težih u Crnoj Gori i da će vjerovatno biti kao prošlogodišnja ili "malo lošija".
Za posljednje 24 godine nije propala nijedna sezona, pa neće ni ova, rekao je Radulović, kako prenosi "Blic Crna Gora".

Prema njegovim riječima, avgust će biti na prošlogodišnjem nivou, ali se očekuje da će septembar i oktobar biti jako dobri i mogu da poprave ukupan utisak.

 "Pad je svuda u okruženju. Hrvatski hotelijeri i turoperatori već traže pomoć Vlade. Imamo situaciju s Rusijom i Ukrajinom, odigravalo se Svjetsko prvenstvo u fudbalu, poplave u regionu, globalna kriza i vremenske neprilike. Imali smo kišu dva puta, jednom 20, a drugi put je trajala 25 dana. Kad se to sumira, može se reći da je ova turistička godina jedna od težih", rekao je Radulović.

Predsednik Odbora za turizam u Privrednoj komori Dragan Purko Ivančević smatra, u izjavi za "Blic", da će se problem ruskog tržišta nastaviti i iduće godine, ali i da ne smije dozvoliti da jedno tržište bude dominantno preko 50 odsto.

Turistička sezona je u prolazu, na nju ne može više da se utiče, kazao je Purko Ivančević dodajući da se u narednih 15 do 20 dana rešava naredna sezona, kao i da bi država i turistička preduzeća trebalo da urade sve kako bi se obezbedila šestomesečna sezona u 2015.

 "Ako se sezona produži u oktobru, situacija će biti nešto bolja. Treba razmišljati o usmeravanju ponude na druga, zapadnoevropska tržišta i avio-konekciji sa njima", naglasio je on.

Ivančević je istakao da uporedo treba prilagoditi cene konkurentnosti i zahtjevima tog tržišta.

"Sve to mora biti urađeno u narednih 15 dana, inače ćemo izgubiti i iduću godinu i možemo tek govoriti o boljoj 2016. godinu“, poručio je on dodajući da da se konekcija prema zapadnim tržištima može obezbediti jedino preko nacionalne aviokompanije, jer turoperatori nisu spremni da rizikuju uspostavljanje čarter letova s Crnom Gorom s obzirom na mali broj kapaciteta na toj destinaciji.