SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEHUMANO
 
Tesla Motors iskorištavao jeftine slovenske i hrvatske radnike
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.05.2016. - 10:55:00
Zadnja izmjena: 17.05.2016. - 12:06:16
LJUBLJANA - Kompanija Tesla Motors iskorištavala je jeftinu slovensku i hrvatsku radnu snagu koja je radila na izgradnji visokotehnološke lakirnice u Kaliforniji, objavio je Mercury News.
Podizvođači su plaćali strane radnike pet dolara odnosno 4,4 eura po satu, znatno manje nego američke radnike. Mercury News priču je objavio na temelju razgovora s radnicima, među njima i Slovencem Gregorom Lešnikom iz Velenja. Lešniku, nezaposlenom električaru sa skromnim znanjem engleskog jezika, obećali su nadzornički posao u Južnoj Karolini, no dobio ga nije nikad. Završio je kao teški fizički radnik u Silicijskoj dolini. Nakon tri mjeseca rada, Lešnik se teško ozlijedio pa podnio tužbu protiv Tesle i njihovoh podizvođača.

Tesla Motors je u ožujku prošle godine za gradnju lakirnice unajmio njemačku kompaniju Eisenmann koja se poohvalila da joj je to najveći projekt u 60-godišnjoj povijesti, vrijedan više od 100 milijuna dolara. Njemačka kompanija angažirala je slovenskog podizvođača, kompaniju ISM Vuzem. Europska su poduzeća u SAD uputila oko 140 radnika, većinom iz Slovenije i Hrvatske.

Među njima je bio i Lešnik koji je tvrdio da je radio prosječno oko deset sati dnevno, šest ili sedam dana u tjednu. Radnici su bili plaćani samo za 40-satni radni tjedan. U svibnju prošle godine Lešnik je pao pri gradnji krova te slomio obje noge, nekoliko rebara te pretrpio i potres mozga. Niti Tesla niti Eisemann nisu snosili pravne odgovornosti za nesreću. Ipak, Vrhovni sud Okruga Alamede dozvolio je postupak proitiv obaju kompanija. Lešnikov odvjetnik tvrtdi da su radnicima dužni 2,6 milijuna dolara.

Iz Tesla Motorsa naposlijetku su reagirali najavljujući istragu uz obećanje da će ubuduće biti poštovana pravila i kod njihovih podizvođača.

- Ako su tvrdnje istinite, Tesla će djelovati tako da se dogode prave stvari i da se pravično pobrinemo za sve, kaže se u priopćenju Tesla Motorsa.