SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SJEVERNA KOREJA
 
Testiranje novog oružja: Kim Jong-un ponovo pokazuje svijetu da je i dalje neovisan
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 19.11.2018. - 11:17:00
KOLUMNA - Krajem prošlog tjedna sjevernokorejska agencija KCNA objavila je da je Kim Jong-un posjetio testni poligon Akademije za nacionalnu obranu gdje je osobno rukovodio testiranjem neimenovanog modernog taktičkog oružja. 

U priopćenju stoji da je „vrhovni vođa pogledao snagu taktičkog oružja“ nakon čega je izjavio da su sjevernokorejski znanstvenici i radnici obrambene industrije uspješno obavili „još jedan veliki zadatak u svrhu podizanja obrambenih kapaciteta zemlje“.

Pri tome je Kim Jong-un pojasnio kako je razvoj neimenovanog oružja nekoć naredio njegov otac, Kim Jong-il, koji je detaljno pratio svaki korak u razvojnom procesu. „Dovršavamo ga posthumno i vrlo mi je žao što ga ne može vidjeti svojim očima“, dodao je sjevernokorejski lider.

Testiranje novog „vrlo sofisticiranog“— kako se navodi u priopćenju — oružja svakako je iznenađenje s obzirom na složen kontekst novog strateškog trokuta Washington-Seul-Pyongyang i vrlo osjetljivog, gotovo iluzornog procesa normalizacije odnosa između Sjeverne Koreje s ostalim sudionicima.

Akademija za nacionalnu obranu, prije znana kao Druga akademija prirodnih znanosti je državni istraživački institut zadužen za razvoj naprednih raketnih, balističkih i, kako se smatra, nuklearnih tehnologija. Akademija i njeni upravitelji se zajedno s afiliranim sjevernokorejskim organizacijama i trgovačkim društvima od 2013. nalaze pod sankcijama UN-a zbog sumnje na ilegalnu proliferaciju tehnologija i relevantne opreme. Bilo kakva aktivnost u sklopu ove institucije u ovom trenutku predstavlja značajan rizik za nove ciljeve sjevernokorejskog režima.

Ipak, Pyongyang ima svoju logiku.

Opće razumijevanje situacije na sjevernokorejskoj strani i neslužbena „pravila igre“ koja su se nametnula u ovogodišnjim zajedničkim deklaracijama s Južnom Korejom i SAD-om ne brane Sjevernoj Koreji nastavak jačanja svojih obrambenih kapaciteta. Nedefinirana uspostava mira i denuklearizacija korejskog poluotoka uz smanjenje vojne napetosti jedini je sigurnosni zajednički aspekt obaju dokumenata. Pauza u balističkim i nuklearnim testovima nije službena politika Pyongyanga pa čak ni privremeni moratorij već način zadovoljavanja Seula i iznuđivanja pogodnosti na račun iluzije zaokreta. 

Kim Jong-un možda smatra da Trumpova najava napuštanja Sporazuma o nuklearnom oružju kratkog i srednjeg dometa može biti faktor legitimizacije daljnjeg vojnog razvoja. Pogrešno ili ne, Kim naslućuje da sve veće nerazumijevanje između SAD-a, Kine i Rusije nagriza jedinstvo oko sankcija Sjevernoj Koreji. U tom su slijedu sankcije varijabilni dio dok je prijetnja SAD-a konstanta.

U pozadini svega, ovo testiranje nam govori da je Kim Jong-un skeptičan u pozitivan ishod normalizacije odnosa onako kako bi to željela sjevernokorejska strana. Zato je važno da znanstveni potencijal obrambene industrije nastavi raditi i usavršavati se jer dugotrajne pauze mogu demotivirati znanstvenu i obrambenu klasu i poslati im krivu poruku. Logika režima je generiranje stalnog konflikta i stvaranje ozračja prijetnje, čak i kada je realno nema.

Istovremeno, Pyongyang je oprezan u svom javnom predstavljanju vojnog razvoja. U priopćenju se navodi da je oružje „taktičko“ – ne strateško, balističko ili nuklearno. Semantika taktičkog ima drugačiju težinu i u vojnoj terminologiji označava sustave sa manjom razornom moći, ograničenim (lokalnim) dometom, visokom preciznošću i neposrednim učinkom.

Važno je i to što je službeno priopćenje o uspješnom testiranju oružja sročeno poprilično neutralno, bez agresivne retorike ili optužbama prema SAD-u ili Japanu. To znači da u Pyongyang zasad ne želi službeno tretirati oružje kao dio egzistencijalne sigurnosne lepeze naoružanja već kao nešto standardno, usprkos tehničkoj sofisticiranosti.

Čini se je režim namjerno „prigušio“ značaj testa jer testni poligon instituta nije istovjetan vojnom poligonu. Naravno, ne treba podcjenjivati kontekst. Radi se o najjačem znanstvenoistraživačkom centru u čitavoj zemlji čiji je sustav selekcije kandidata vrlo rigorozan.  

Novo oružje sigurno nije nešto futuristično poput elektromagnetskog impulsa, o kojem su špekulirali i ozbiljni mediji. Vjerojatno se radi o naprednijem proturaketnom, protuavionskom, protubrodskom sustavima, dronu ili jednostavno kvalitativno boljem artiljerijskom naoružanju.

Kako god, događaj će negativno utjecati na proces normalizacije odnosa s Južnom Korejom (i SAD-om). Kritičari Moon Jae-ina u javnosti i parlamentu, u kojem nema većinu potrebnu za ratifikaciju bilo kakvih ozbiljnijih sporazuma s Pyongyangom, ponovo će ukazati na pogreške njegove politike. Moon će ponovo morati domaćoj javnosti i Washingtonu dokazivati obratno imajući vrlo malo realnih argumenata. Nakon relativno dugačke stanke i vojne tišine, Kim Jong-un se ponovo ohrabrio pokazujući svijetu da je i dalje neovisan. 

Usprkos suptilnim promjenama u vanjskoj politici, očigledno ne može, ili ne želi napustiti politiku antagoniziranja strana, poigravanja sa strahovima i manipuliranjem. Sasvim je moguće da će se ovakva prigušena aktivnost nastaviti i da ćemo češće vidjeti ovakve poduhvate. Ako se stvari zakompliciraju, Pyongyang će brzo na raspolaganju imati neki novi projektil ili oružje kojim će se ponovo vratiti u regionalni i svjetski sigurnosni fokus.