SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SNIŽENJE CIJENA
 
Thomas Cook za snižene prognoze krivi – vrućinu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.09.2018. - 08:56:26
LONDON - Britanski turoperater Thomas Cook snizio je u ponedjeljak procjenu godišnje dobiti zbog ljetnog vala vrućina koji ih je prisilio na sniženje cijena aranžmana za ljetni odmor, prenose britanski mediji.

Mnogi su potrošači odložili rezervacije odmora u inozemstvu i ostali kod kuće u lipnju i srpnju kako bi uživali u suncu, priopćili su iz kompanije, a prenosi BBC.

Zbog toga su u Thomas Cooku bili prisiljeni u kolovozu i rujnu ponuditi veće popuste no što je uobičajeno.

U današnjem su priopćenju snizili procjenu godišnje dobiti, na 280 milijuna funti, u odnosu na srpanjsku prognozu od oko 323 milijuna funti.

U srpnju su upozorili da će im godišnja dobit biti nešto niža no što tržište očekuje budući da je više ljudi umjesto da rezerviraju last-minute putovanja odlučilo ostati kod kuće.

U današnjem su priopćenju istaknuli da su zahvaljujući većem broju rezervacija za odmor u Turskoj, Egiptu, Tunisu i Grčkoj zabilježili 12 posto više rezervacija u ljetnom razdoblju nego u istom razdoblju prošle godine.

Cijene aražmana bile su pak u prosjeku pet posto niže nego prošle godine.

U Thomas Cooku također upozoravaju da se utjecaj vala ljetnih vrućina osjeća i u prodaji aranžmana u zimskoj polovini godine.

„Značajno sniženje (procijenjenih rezultata) za 2018. godinu utjecat će u određenoj mjeri i na 2019. godinu", rekao je izvršni direktor Peter Fankhauser investitorima.

Kompanija obično ostvari cijelu godišnju dobit tijekom ljeta.

U kolovozu je njihov konkurent Tui Group potvrdio prognozu godišnje dobiti, napominjući ujedno kako zbog vala ljetnih vrućina vjerojatno neće premašiti tu procjenu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.