SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Tjedni pad dolara, trgovalo se oprezno zbog trgovinskih i geopolitičkih napetosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.04.2018. - 08:48:01
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna blago pala, nakon dva tjedna rasta, a trgovalo se oprezno zbog trgovinskih i geopolitičkih napetosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošlog je tjedna oslabio 0,3 posto, na 89,80 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,4 posto, na 107,35 jena, dok je prema europskoj oslabila za 0,4 posto, pa je tečaj eura porastao na 1,2330 dolara.

Na valutnim se tržištima prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine te geopolitičkih tenzija između SAD-a i Rusije u vezi Sirije.

Valute koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak, oslabile su polovicom tjedna nakon što su splasnula strahovanja od trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

A ta su strahovanja splasnula nakon što je predsjednik Kine Xi Jinping najavio da će Kina smanjiti uvozne carine na neke proizvode, uključujući automobile.

Kazao je i da će Kina omogućiti veći pristup stranih ulagača tržištima, smanjiti ograničenja stranog vlasništva u automobilskom sektoru i zaštititi intelektualno vlasništvo stranih kompanija.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima koja su posljednjih tjedana bila pod pritiskom strahovanja od trgovinskog rata, što bi naštetilo rastu globalnog gospodarstva.

Ipak, taj rizik još nije sasvim minuo jer Wall Street Journal piše kako Bijela kuća smatra da njezin čvrsti stav donosi rezultate te da planira pojačati pritisak na Peking.

Ulagači su bili suzdržani i zbog geopolitičkih tenzija između SAD-a i Rusije u vezi Sirije, s obzirom da je američki predsjednik Donald Trump najavio zračne udare zbog uporabe kemijskog oružja, što pripisuje sirijskom režimu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.