SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Tjedni pad dolara, ulagači oprezni uoči sjednice Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.01.2019. - 16:40:26
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američke središnje banke idućega tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,5 posto, na 95,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,2 posto, na 109,55 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,4 posto, na 1,1410 dolara.

Dolar je već tjednima pod pritiskom zbog poruka iz Feda da će biti strpljiv i fleksibilan po pitanju kamata, a idućega tjedna održat će se prva sjednica čelnika američke središnje banke u ovoj godini.

Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no nagađa se što bi čelnici Feda mogli poručiti.

„Možda Fed idućega tjedna neće poslati previše ublažene poruke, no njegov bi ton mogao biti oprezan, što neće utjecati na procjene na tržištu po pitanju njegovih kamata u ovoj godini", kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Western Union Business Solutions.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno je poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No, zbog usporavanja rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi.

Zbog toga se na tržištima trenutno ne računa s promjenom ključnih kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini.

I Europska središnja banka strpljiva

Strpljiva će, po svemu sudeći, biti i Europska središnja banka (ECB), koja je u četvrtak, kao što se i očekivalo, kamate ostavila nepromijenjene i poručila da će na ovim, rekordno niskim razinama ostati najmanje do kraja ljeta ove godine.

Nakon sjednice čelnika ECB-a, njezin predsjednik Mario Draghi izrazio je zabrinutost zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone zbog niza razloga, od usporavanja kineskog gospodarstva do brexita, što je shvaćeno kao najava odgode povećanja kamata.

Analitičari očekuju da će euro ostati pod pritiskom u dogledno vrijeme zbog toga što se očekuje nastavak popustljive monetarne politike u ovoj godini.

"Ako se gospodarstvo eurozone ne oporavi, tržišta će vjerojatno isključiti mogućnost normalizacije ključnih kamatnih stopa u doglednoj budućnosti, što će pritisnuti euro", smatra Zhou Hao, analitičar u Commerzbanku.

Trenutno trgovci na tržištu novca ne očekuju povećanje kamata ECB-a ove godine jer se rast gospodarstva eurozone usporava najbrže u posljednjih pet godina, a oporavak, kažu, nije na vidiku. Stoga bi ECB, smatra se, mogao povećati kamate tek polovicom 2020. godine.

Oprez uoči nastavka trgovinskih pregovora

Ulagači su oprezni i zbog toga što se idućega tjedna nastavljaju trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.

I dok je predsjednik SAD-a Donald Trump optimističan, njegovi savjetnici poručuju da je dogovor moguć, ali da su dvije strane po mnogim pitanjima i dalje znatno udaljene.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.