SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VELIKA PRIČA
 
Tko je kuvajtski investitor koji najavljuje preuzimanje Đure Đakovića?
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 13.09.2017. - 22:42:00
Zadnja izmjena: 14.09.2017. - 08:24:46
ZAGREB - Iza tvrtke Crni čelik koja je ljetos registrirana u Zagrebu sa 20 tisuća kuna i želi preuzeti slavonskobrodski holding Đuro Đaković ulaganjem u kapital od 250 milijuna kuna, stoji jedan od najbogatijih kuvajtskih poslovnih ljudi Hamad M. Al-Wazzan.

Al-Wazzan je, saznaje Jutarnji list, već godinama partner Đuri Đakoviću u poslovanju na kuvajtskom tržištu. Kuvajtski zakoni, naime, traže da strane tvrtke koje posluju u obrambenom sektoru Kuvajta imaju u toj zemlji partnera koji ih zastupa, a u slučaju Đure Đakovića to je bila Al-Wazzan grupa. Njihova suradnja na projektima, kako doznajemo, traje već sedam godina.

Cijena dionice Đuro Đakovića skočila je više od 10 posto nakon što je danas kompanija na službenim stranicama Zagrebačke burze objavila da je primila ponudu za ulaganje u kapital tešku 250 milijuna kuna od tvrtke Crni čelik.

Al Wazzan grupa je osnovana prije 60 godina, a čini ju 30-ak kompanija koje se bave, među ostalim, telekomunikacijama, zdravstvom, maloprodajom i zaštitom.

Hamad Mohammad Al Wazzan je predsjednik Al Wazzan grupe kompanija. Na internetskim stranicama grupe opisuju ga kao „istaknutog čovjeka koji stoji iza istaknutih postignuća", kao poduzetnika i poslovnog mogula. Obitelj Al Wazzan je jedna od najmoćnijih kuvajtskih obitelji.

Veze Đure Đakovića i Kuvajta su u segmentu vojne proizvodnje. Đuro Đaković je svojedobno izvezao u Kuvajt tenkove M-84AB MBT (nadograđeni M-84) koji je prilagođen kuvajtskoj vojsci, a nadaju se poslu u njihovoj reviziji ili nadogradnji.

Također, od 2015. godine čekaju da kuvajtske vlasti odluče od koga će kupiti borbena oklopna vozila i kako će biti opremljena, a Đuro Đaković je ušao u uži izbor. To bi za njih, kako se tada pisalo, bio posao stoljeća.

Prije dvije godine je u pogonima u Slavonskom Brodu bila vojna delegacija Ministarstva obrane i kuvajtske vojske „kako bi se u sklopu natječaja za nabavu borbenih oklopnih vozila upoznala s proizvodnim mogućnostima tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila", ali nakon toga nem anovih informacija.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.